Свет

САД ЗАПРЕТИЛЕ ОРБАНУ: Уследио муњевит одговор

Амбасадор САД у Мађарској Дејвид Пресман оптужио је мађарског премијера Виктора Орбана да води политику која наводно служи интересима Русије и штети НАТО и запретио је да би Вашингтон могао да употреби полуге утицаја на Будимпешту.

Како је рекао Пресман у интервјуу за лист Фајненшел тајмс, приступ мађарске владе међународним питањима заснива се на „фиктивним освајачима“ и „имагинарној угрофобији“. По речима амбасадора, то служи унутрашњим политичким циљевима Виктора Орбана и објашњава неке његове политичке ставове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Али, на крају крајева, то су једноставно фантазије – оценио је Пресман.

Он тврди да је одлука Будимпеште да политизује своје билатералне односе са савезницима, укључују’и САД, довело до тога да мађарска влада постане „изолованија и усамљенија него што је била“.

По мишљењу Пресмана, такав „политички избор“ Орбанове владе је „без сумње користан“ за Русију и „штетан за опрезне напоре да се сачува јединство Алијансе и партнера САД у супротстављању агресији“ Москве.

Амерички амбасадор такође је оптужио мађарске медије, које подржава и контролише локална власт, да су проруски оријентисани.

Истовремено је поручио да САД имају полуге утицаја на Мађарску и да су „спремне да их употребе“. Он је додао да САД воде рачуна о Мађарској и сматрају је савезником, а она, са друге стране, одбија да узима у обзир америчке безбедносне интересе, што је крајње необично.

Пресман је такође критиковао Орбана због „активног учеш’а“ у америчкој предизборној кампањи, отворене подршке Доналду Трампу и позива актуелном америчком председнику Џозефу Бајдену да поднесе оставку.

По речима амбасадора, то није оно што САД „очекују од савезника“. Раније је Орбан изјавио да Будимпешта не одобрава „лекције“ из САД и њихову жељу да другима наметну своју тачку гледишта. По његовим речима, Трамп је разумео то незадовољство.

Истовремено, саветник мађарског премијера за политичка питања Балаж Орбан је, одговарају’и на оптужбе из САД, рекао да је спољна политика земље заснована на њеним националним интересима. Трамп је, са своје стране, Орбана назвао „великим лидером“, „правим џентлменом“ и „веома добрим човеком који је урадио фантастичан посао за своју земљу“.

Извор: Медији