Свет

СИКОРСКИ ДИГАО УЗБУНУ: Искандер ће нациљати Берлин? „Морамо звати САД…“

Европа није довољно озбиљно схватила руску претњу, рекао је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Он је такође нагласио да је Берлин у домету руских пројектила стационираних у руској ексклави Каљињинград.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његове изјаве су тек последње у низу упозорења високих западних званичника о опасности од потенцијалног рата с Русијом. Наиме, војске земаљла чланица Северноатлантског савеза ојачале су своје капацитете и спремност од почетка руске инвазије на Украјину.

Иако је ескалација рата у Украјини у тотални сукоб између НАТО-а и Русије за сада избегнута, постоји забринутост да Запад није заиста прихватио да се ради о стварном ризику.

Генерал-пуковник Александер Солфранк, заповедник војног логистичког центра НАТО-а у Немачкој, рекао је раније овог месеца да би НАТО требало да буде спреман на могућност руских ракетних напада у Европи у случају тоталног рата.

Упозорио је да би Немачка вероватно била једна од потенцијалних мета.

На питање да ли је Пољска у опасности, Сикорски је рекао: „Руски председник Владимир Путин је претио Пољској, Летонији и Финској. Када прети некој земљи, озбиљан је. Превише често га нисмо схватали озбиљно.“

„А нуклеарно оружје у близини Каљињинграда, пројектили типа искандер, могли би стићи до Берлина. Увек ме чуди што то није тема у Немачкој“, додао је.

Сикорски је истакао да је укупна економска моћ Запада 20 пута већа од моћи Русије, али да Русија упркос томе има главну реч у производњи муниције.

„Морамо мобилизовати наше снаге“, рекао је.

„Ако би Американци ускратили своју помоћ, онда је пред нама озбиљна дилема. Морали бисмо или заменити Америку, односно удвостручити наше напоре, или пустити Путина да освоји Украјину“, додао је Сикорски.

Извор: Индекс