Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА САД: Иран се усудио да уради оно што Американци нису ни сањали

Одлука о заплени танкера донета је по налогу коју је издао суд, тврде Војно-поморске снаге Ирана

Војно-поморске снаге Ирана зауставиле су и заплениле амерички нафтни танкер у Оманском заливу, јавља иранска агенција Тасним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војне структуре Ирана истакле су да је преузимање контроле над танкером извршено по наредби суда. Додатних званичних информација из Ирана за сада није било, али су на вест реаговали из америчког Стејт департмента. Американци поручују да Иран треба моментално да ослободи посаду и танкер, додајући да се ради о незаконитим акцијама, које подривају међународну трговину.

Грчки званичници открили су за ТАСС да за сада није успостављена радио веза са заплењеним танкером, иако се то покушава.

У међувремену, „РИА Новости“ подсећају да су грчки медији, позивајући се на британску службу морске безбедности, писали да су неки наоружани људи заузели танкер „Сент Николас“ који је пловио под заставом Маршалских острва. Брод наводно припада грчкој компанији „Емпајр Навигејшн“.

Претходно, овај танкер је, наводно, пловио под називом „Суец Рајан“ и био је укључен у вишегодишњи спор између Ирана и САД. Спор је завршен тако што је америчка страна конфисковала милион барела сирове иранске нафте.

Руски медији подсећају да су тренутно актуелни и други проблеми у водама Блиског истока, а који се односе на Црвено море и који су повезани са Хутима из Јемена. Крајем прошле године Вашингтон је поручио да се почиње са операцијом која ће имати за циљ да се осигура слободна пловидба Црвеним морем. Како каже шеф Пентагона Лојд Остин, ескалација напада Хута из Јемена представља претњу по слободан проток трговине и опасност за обичне морнаре, а нарушава и међународно право.

Операцији су се прикључили и Велика Британија, Канада, Француска, Италија, Норвешка, Холандија, Шпанија, Сејшели, Бахреин.

Ипак, Хути не престају са нападима. Процењује се да је само током прве недеље јануара за 90 одсто смањен број теретних бродова у Црвеном мору, који су била на путу до или из Суецког канала. Недавно је био изведен и један од највећих напада Хута на путеве у Црвеном мору.

Новонастала криза у том делу света већ је утицала и на светску економију у целини, тврде стручњаци, објашњавајући да је значај руте преко Црвеног море и Суецког канала огроман: њиме се чак за десетак дана скраћује путовање између Азије и Европе.

Извор: Медији