Свет

АМЕРИКАНЦИ ЋЕ КОНАЧНО СХВАТИТИ: Путин ово није рекао случајно

Фото: Х принтскрин

Русија никада није одбила преговоре о Украјини и уверена је да ће се сукоб пре или касније завршити миром, рекао је председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту америчког новинара који је до 8 јутрос видело више од 63 милиона људи из целог света.

Руски лидер је саговорнику објаснио шта је денацификација и изнео мишљење о бизнисмену Илону Маску.

Главне тезе шефа руске државе:

О преговорима о Украјини

Русија никада није одбијала дијалог о Украјини, али после окончања преговора у Истанбулу у марту 2022. неће учинити први корак:

– Зашто да се старамо и исправљамо нечије грешке?

О условима решења кризе, укључујући и одржавање ситуације каква је сада, мора се разговарати:

– Ово је предмет преговора које нико не жели да води са нама, тачније хоће, али не знају како. Знам шта желе, али једноставно не могу да схвате како то да добију.

Зашто је Лондон спречио постизање договора у Истанбулу?

– Ко то зна, ја то ни сам не разумем. Постојао је општи став. Из неког разлога, сви су имали илузију да Русија може да буде поражена на бојном пољу – због бахатости, а не због велике памети.

О будућности односа са Украјинцима

На Западу узалуд верују да су борбе у Украјини „заувек одвојиле један део руског народа од другог“:

– Ионако ћемо се пре или касније договорити… Можда звучи чудно у данашњој ситуацији: Односи међу народима ће се обновити. Требаће много времена, али ће се обновити – рекао је Путин.

О границама Украјине

– Украјина је, у извесном смислу, вештачка држава коју је створио Стаљин, између осталог од мађарске, пољске и румунске територије – рекао Путин, додајући да никада није разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном о могућности враћања мађарских земаља које су под Стаљином предате Украјини.

Црноморски регион, „заправо, никада није имао никакве историјске везе са Украјином“, прецизирао је руски лидер.

О денацификацији

Русија жели да искорени праксу у Украјини да се од сарадника Хитлера праве националне хероје:

– Треба да се отарасимо оних људи који одржавају у животу ову теорију и праксу и покушавају да је сачувају – то је денацификација. Успели смо да се око тога договоримо у Истанбулу – рекао је руски председник.

О одговорности за украјинску кризу

– Разумем, можда неко каже да је наша грешка што смо уз помоћ оружја одлучили да окончамо овај рат, који је почео 2014. у Донбасу. Али се треба присетити ширења НАТО-а, кршења обећања и база алијансе на украјинској територији – појаснио је Путин.

О „руској претњи“

Све изјаве о „руској претњи“ су „једноставно хорор приче за обичне људе“.

– Немамо интереса ни у Пољској, ни у Летонији, нигде… То су само претње – рекао је Путин.

О могућности разговора са Бајденом

Путин је више пута упозоравао америчког председника Џозефа Бајдена да прави „огромну грешку историјских размера тиме што одбацују Русију“.
Лидери од тада нису разговарали, али, према речима Путина, „имају одређене контакте“ „преко разних ресора“. Помоћу њих Русија објашњава Сједињеним Државама да је неопходно прекинути испоруке оружја Кијеву и „све ће бити готово за неколико недеља“.

О Северним токовима

Русија не износи своје податке о експлозијама на Северним токовима, јер је „веома тешко победити САД у пропагандном рату“:

– Можете се укључити у тај посао, али то, како кажу, скупо ће те коштати. Целом свету је и тако јасно шта се десило – каже руски лидер.

О сарадњи са Кином

Изјаве да је сарадња са Кином опасна за Русију су обична хорор прича, рекао је Путин. Европа са њом и тешње сарађује:

– Питајте Европљане, да ли је се плаше.

О Русији у НАТО

Москва је била заинтересована за могућност уласка у НАТО и понудила је Вашингтону да заједно граде противракетну одбрану. Амерички председници су то подржавали, али су њихове администрације одбиле, рекао је Путин и појаснио:

– На крају су нас отерали… А ми смо направили хиперсоничне системе, са интерконтиненталним дометом, и настављамо да их развијамо.

Сједињене Државе су стално вршиле притисак на Русију, између осталог и због тога што је у Сједињеним Државама било превише стручњака за борбу против Совјетског Савеза, „створен је вишак производних капацитета“.

– Морамо да се решимо тога, морају постојати нове, свеже снаге које гледају у будућност и разумеју шта се дешава у свету.

О политици САД

Политика Вашингтона не зависи од тога ко је председник, рекао је Владимир Путин, додајући да „није ствар у личности лидера, већ да се ради о расположењу елита“.
Сада Сједињене Државе безуспешно покушавају да се силом прилагоде свету који се мења, али „инструменти које Сједињене Државе користе не делују“.

– Свет ће се ионако променити – без обзира на то како се догађаји у Украјини заврше. Место Сједињених Држава ће се такође променити, само је питање како ће се то догодити: болно, брзо – или меко, постепено – закључио је Путин.

О развоју технологије и Илону Маску

Човечанство треба регулише сферу вештачке интелигенције, генетских истраживања и других „савремених трендова који се не могу зауставити“.

– Сада кажу да је у САД Илон Маск већ уградио чип у мозак неке особе… Мислим да Маск не може да се заустави – он ће и даље радити оно што сматра да треба. Али ми морамо да се договоримо са њим некако, морамо да тражимо неке начине да га убедимо – поручио је руски председник.

Извор: Медији