Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИКА НИКИФОРА: Да вас срећа погледа УРАДИТЕ ОВО (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници данас обележавају дан посвећен Светом Мученику Никифору, чије житије јасно показује да Бог одбацује охолост и увенчава славом смерност и братољубље.

Српска православна црква слави га 9. фебруара по црквеном, а 22. фебруара по грегоријанском календару.
Предање које је остало иза живота Светог мученика Никифора једно је од најлепших прича о страдању због онога што је исправно и љубави према Богу и Христу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Легенда каже да су у Антиохији живела два присна пријатеља – учени свештеник Саприкије и обичан, прост грађанин Никифор. Ипак, након неког времена, они су се посвађали и њихово пријатељство прерасло је у велику мржњу.

Богобојажљиви Никифор покушавао је више пута да се помири са свештеником, али овај то никако није хтео. Тада наступи прогон хришћана и Саприкије беше осуђен на смрт. Никифор му је пришао и молио да му макар на самрти опрости, али свештеник остаде неумољив.

– Молим те, мучениче Христов, опрости ми ако ти што сагреших- молио је, али се Саприкије не хте ни обазрети, него мирно и охоло корачаше ка смрти.

Предање каже да су Никифорове молбе дирнуле и самог Бога и да га је свештеникова охолост страшно разљутила. Ово је било увећано чињеницом да се Саприкије пред џелатима одрекао Христа и, како би спасао свој живот, почео да се клања идолима.

Тако беше ослепљен мржњом! Никифор преклињаше Саприкија да се не одриче Христа:
– О, брате возљубљени, не чини то, не одричи се Господа нашег Исуса Христа, не губи венца небесног- молио је, али узалуд, Саприкије оста при своме.

Према причи, Никифор је био толико ужаснут поступком свог пријатеља да је на све начине покушао вратити га правој вери, а када је он и последњи пут одбио помоћ, Никифор је џелатима рекао:
-И ја сам хришћанин, посеците мене место Саприкија!

Ово је јављено судији и Саприкије је пуштен, а Никифор посечен. Било је то у 3. веку, за време цара Галијена.
Свети мученик Никифор заштитник је свих оних који неправедно страдају као и оних који су спремни да због пријатеља и правде “руку у ватру ставе”. Верује се да је ово дан када се посвађани мире и почињу испочетка своје пријатељство.

Зато, опростите данас и онима који су вам учинили неправду. Пружите им руку помирења и заборавите све оно лоше што се међу вама догодило. Видећете, живот ће вам након тога бити лепши и испуњенији.

 

Извор: bktvnews.com/Србија јавља