Свет

ДРАМА У САД: Шолц саопштио шокантну информацију Американцима

ПОДРШКА Украјини и могућност да лидер републиканаца Доналд Трамп поново заузме фотељу у Овалном кабинету после председничких избора у новембру главне су теме о којима данас у Белој кући разговарају лидер САД Џозеф Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц.

Председник немачке владе у Вашингтон стиже у тренутку када су републиканци у америчком Сенату блокирали предлог закона који укључује и 60 милијарди долара помоћи за Кијев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су биле највећи давалац војне помоћи Кијеву, али то би сада могло да се промени. Немачка би са 17,1 милијарду евра војне помоћи, које је, према подацима Института за светску економију Кил, послала Кијеву до октобра прошле године, могла да преузме вођство. Немачки медији пишу да Шолц жели да „подмаже“ америчке конгресмене како би блокада закона била прекинута.

– Од тога неће бити ништа. Републиканци из рачунице предизборне битке нису спремни да помогну Бајденовој влади. Тренутно се чини да ће САД потпуно отпасти као подршка Украјини – процењује Хенинг Хоф из немачког Друштва за спољну политику, преноси Дојче веле.

О преузимању улоге водећег финансијера Украјине из руку САД недавно је своје грађане упозорио и сам Шолц. Ове године је из немачке касе предвиђено преко седам милијарди евра помоћи за Кијев, али ако САД отпадну, могло би доћи до још већих оптерећења за ионако натегнуту немачку благајну.

Са друге стране, Велика Британија је обезбедила 6,57 милијарди евра, док је Француска дала само 0,54 милијарде евра, због чега је Шолц подстицао европске нације да пруже већу финансијску инјекцију Украјини. На почетку рата у Украјини Немци су, плашећи се да не буду увучени у сукоб са руским председником Владимиром Путином, одбијали да пошаљу тешко оружје Кијеву све док то прво не ураде Американци и други НАТО савезници, подсећа „Политико“.

Удео Американаца који кажу да влада даје превише подршке Украјини стално је растао од почетка рата, према Пју истраживачком центру, при чему отприлике половина републиканаца сада сматра да САД дају превише новца Кијеву. А у Немачкој само 38 одсто становника би желело да види већи ангажман Немачке, према истраживању Фондације Корбер. А Европа нема довољно капацитета ни да произведе потребну количину муниције.

Мађарски министар спољних послова Петер Стано упозорава да је најважније да се избегне ескалација рата у Украјини, али и на Блиском истоку, јер би у супротном могао лако довести до трећег светског рата.

Извор: Новости