Свет

ХАОС И У ГРЧКОЈ: Фармери се дигли и блокирали аутопут са 120 трактора

Од надлежних траже одштету за губитак стабала маслина услед елементарних непогода, нижу цену струје за пољопривреду и јефтиније гориво, као и додатне субвенције

Грчки фармери блокирали су неке путеве на северу земље, тражећи од надлежних надокнаду за губитак стабала маслина услед елементарних непогода, ниже тарифе струје за пољопривреду и јефтиније гориво, као и додатне субвенције, јавља грчка јавна телевизија „ЕРТ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољопривредници су, посебно, блокирали аутопут Солун – Неа Муданија у оба смера са 120 трактора у знак протеста због недовољних мера подршке индустрији које је најавила влада.

У понедељак се очекује да пољопривредници тракторима дођу до зграде Министарства за македонска и тракијска питања у Солуну, где желе да предају петицију са својим захтевима.

Штрајкачки одбори пољопривредника ће у уторак на састанку у граду Никеа (регија Лариса) одлучити о даљем току протеста.

Пољопривредници су у суботу организовали протест на изложби „Агротика“ у Међународном изложбеном центру у Солуну.

На митинг у Солуну стигли су пољопривредници у 350 трактора из северне Грчке, а аутобусима је стигло још стотине пољопривредника.

Само из Тесалије, која је јесенас претрпела незапамћене поплаве, стигло је више од 20 аутобуса, не рачунајући оне који су стигли приватним аутомобилима.

У оквиру акције произвођачи су на коловоз бацили неколико сандука кестена и јабука.

Последњих дана у земљама ЕУ јачају протести пољопривредника, који захтевају промену паневропске пољопривредне политике, укидање бројних ограничења, укључујући и еколошка, као и заустављање неконтролисаног увоза јефтиних страних производа.

Према синдикалним удружењима из различитих земаља, у ЕУ је рад пољопривредника практично престао да буде исплатив због политике Европске комисије и држава чланица синдиката.

Извор: Медији