Свет

КАТАСТРОФА ЗА РУСИЈУ! Погледајте како моћно оружје уништава руски брод: Погинуло 50 особа (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Украјинска војна обавештајна служба објавила је снимак напада нових поморских беспосадних дронова на руску ракетну корвету Ивановец.

Напад се догодио у среду увече на Црном мору у близини сланог језера Донузлав на западу Крима у коме се налази поморска база.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ГУР наводи да су чамац уништили војници специјалне јединице „Група 13“.

– Због серије директних удараца у труп брод је претрпео оштећења која су му онемогућила кретање након чега се Ивановец нагнуо на крму и потонуо – навела је ГУР на свом каналу на Телеграму.

Брод наводно вреди између 60 и 70 милиона долара.

Начелник ГУР, генерал Кирило Буданов, рекао је за специјализовану страницу Тхе Wар Зоне да је у нападу учествовало шест поморских дронова. Т

Форбс је објавио да су дронови били сателитски навођени, а саветник украјинског министра унутрашњих послова, Антон Герашченко, тврди да је то заправо први пута у историји ратовања да је уништење брода, који је пловио отвореним морем у пуној борбеној готовости, изведено ударом групе поморских дронова који су били сателитски навођени.

Шта је МАГУРА В5?

Реч је о производу украјинског државног предузећа СпетсТецхноЕxпорт.

Подводни дрон је дугачак је пет и по метара и има домет од 450 наутичких миља. Брзина крстарења износи 22 чвора, а убрзање од 42 чвора постиже захваљујући воденом млазном погону и аеродинамичног трупу. Има носивост од 320 килограма и компоненте због којих га је тешко детектовати.

– Сем радио комуникације има и могућност сателитске комуникације – преноси Тхе Wар Зоне.

Дронове су приметили чланови посаде Ивановеца. Руски морнари отворили су ватру из топова, али су их промашили. Један од дронова јурио је према броду у цик-цак обрасцу избегавајући тако пројектиле и хице. Ивановец је покушао да избегне напад, али није успео да убрза на време. Форбс наводи да је могуће да је погинуло свих 50 морнара колико их је било на броду.

Руске власти нису за сада коментарисале инцидент док је руски војни блогер „Военкор Котенок“ написао на Телеграму да је брод потонуо након што су га три пута погодиле поморске беспилотне летелице.

Извор: Ало