Свет

КИЈЕВ У НЕВЕРИЦИ! МАКРОН ЗАПРЕТИО УКРАЈИНИ: „Ако се ово настави…“

Фото: Јутјуб

Ако увоз из Украјине буде дестабилизовао тржиште и стварао непоштену конкуренцију за европске произвођаче, Европска унија може вратити царине за украјинску робу, саопштио је председник Француске Емануел Макрон.

Макрон је истакао да пољопривредници који протестују траже да „правила буду иста за све”, што је довело до потребе да се „пажљиво анализира увоз прехрамбених производа из Украјине”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Договорили смо се да уведемо строжа правила како бисмо избегли директну злоупотребу и дестабилизацију тржишта. Договорили смо се да се уведе механизам појачане заштите за житарице, што ће омогућити да се интервенише ако жито из Украјине на европском тржишту озбиљно дестабилизује цене и створи нелојалну конкуренцију. Што се тиче пилетине и шећера, договорили смо заштитне механизме на основу обима увоза из 2022. и 2023. године. Прекорачење тих утврђених обила омогућиће нам да вратимо царине”, рекао је Макрон на конференцији након самита ЕУ у Бриселу.

Он је нагласио да је Француска спремна да пружа помоћ кијевским властима у контексту актуелног сукоба, али да ће је обуставити у случају нелојалне конкуренције, која доноси профит неколицини милијардера и великих произвођача.

Макрон је раније и рекао да ће Француска захтевати од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен „јасне мере” за регулисање „дестабилишућег увоза” из Украјине, као и ревидирање споразума о слободној трговини између ЕУ и Латинске Америке услед погоршања ситуације са протестима пољопривредника у Европи, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг