Свет

КИНЕЗИ НАПРАВИЛИ НЕШТО ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Да ли треба да се плашимо?

Фото: Јутјуб

Често чујемо да је вештачка интелигенција тек у зачетку и да више личи на дете по начину на који „учи“ него на неку моћну технологију. Али како заиста изгледа АИ дете?

Управо то су могли да доживе посетиоци изложбе Фронтиерс оф Џенерал Артифишал Интелиџенс Технолоџи, која је одржана у Пекингу. Тамо је, наиме, било могуће комуницирати са аватаром који представља АИ дете, девојчицом по имену Тонг Тонг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тонг Тонг су креирали научници са пекиншког Института за општу вештачку интелигенцију. Идеја је потекла од Жу Сонгхуна, оснивача института специјализованог за вештачку интелигенцију која имитира људе.

Његова Тонг Тонг је дизајнирана не само да симулира понашање детета, већ и да извршава задатке који су јој дати у виртуелном окружењу.

„Тонг Тонг поседује ум и настоји да разуме здрав разум који подучавају људи. Она разликује добро од зла, износи своје ставове у разним ситуацијама и има моћ да обликује будућност“, наводи се у видео снимку Института.

Научници са Института су прошле године предложили Тонг тест, софистицирани тест који се састоји од скоро 150 питања, на основу којих би требало закључити софистицираност модела вештачке интелигенције. Кроз пет мерљивих димензија (визија, језик, когниција, емоције и учење), као и друштвене и групне вредности, тест треба да утврди колико је одређени модел близак општој вештачкој интелигенцији, преноси Саут Чајна Морнинг Пост.

„Да бисмо напредовали ка општој вештачкој интелигенцији, потребно је да створимо ентитете који могу да разумеју стварни свет и поседују широк спектар вештина“, приметио је Жу, додајући да се нада да би Тонг Тонг могао бити први корак у том правцу.

Извор: Медији

Ознаке