Свет

ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ ЕКСПЕРТА: Рат са Русијом је пред вратима?!

У најгорем случају, НАТО има само пет година да се наоружа како би потенцијал одвраћања Русије од напада ипак био довољан да успешно одврати евентуални напад на територију НАТО-а, каже се у анализи шефа Центра за безбедност и одбрану Немачко друштво за спољну политику Кристијан Молинг објавило је 2023.

Узнемирујућа упозорења стижу од неколико високих војних званичника НАТО-а који тврде да Алијанса треба да се припреми за сукоб са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо бити јасни да то не значи да живимо у миру – упозорио је холандски адмирал и председник Војног комитета НАТО-а Роб Бауер на конференцији за новинаре, пише ДВ.

Норвежанин Ерик Кристоферсен рекао је да сада постоји „шанса, која ће трајати можда једну, две или три године, током којих морамо још више да улажемо у одбрану“, рекао је командант Оружаних снага Норвешке, преноси лист Дагбладет из Осла. Шведски врховни командант Микаел Биден позвао је политичаре да „пређу са разумевања на акцију“.

Аналитичари сматрају да је то апел војске на политичаре у Европи да промене стратегију у сукобу са Русијом.

– Нада у брзи завршетак рата у Украјини уз помоћ западних испорука наоружања с једне стране и санкција руској ратној економији с друге није се испунила, каже немачки стручњак за безбедност Нико Ланге у интервјуу за ДВ.

Недостатак муниције, војне опреме, као и стање производних капацитета у Европи је разлог за забринутост војске и аналитичара. Војни потенцијал НАТО-а за одвраћање уско је испреплетен са испоруком оружја Украјини. Наиме, пропао је план Европске уније, према којем су до марта Украјини требало да испоруче милион граната. Нико Ланге каже да је немачка влада, на пример, прекасно дала гаранције произвођачима о преузимању. „То се ради сада после две године“, каже Ланге, објашњавајући да постоји велика потреба за оружјем не само у Украјини, већ и у испражњеним складиштима муниције земаља НАТО-а.

Улагања у дронове, муницију, борбена возила

У најгорем случају, НАТО има само пет година да се наоружа како би потенцијал одвраћања Русије од напада ипак био довољан да успешно одврати евентуални напад на територију НАТО-а, каже се у анализи шефа Центра за безбедност и одбрану Немачко друштво за спољну политику Кристијан Молинг објавило је 2023.

А Густав Гресел из европског труста мозгова ЕЦФР (Еуропеан Цоунцил он Фореигн Релатионс) у недавној анализи пише: „Запад, а посебно Европљани, морају ревидирати своје финансијске прописе и створити велике предности како би радикално подстакли производњу дронова, муницију, борбена оклопна возила и још много тога“.

Гресел сматра да је окончана стратегија снабдевања Украјине пре свега познатим наоружањем совјетске производње из складишта земаља источне и централне Европе. Он каже да једноставно више ништа није остало и да се мора масовно повећати производња наоружања за Украјину као и за земље НАТО-а у Европи.

Тактичко повлачење Украјине из већ ослобођене земље?

Војни аналитичари и војни званичници земаља НАТО-а фокусирани су на инфериорност украјинских оружаних снага у односу на Русију, која своје недостатке може попунити залихама из Северне Кореје.

– Тренутно је однос једна испаљена украјинска граната према пет руских, каже аналитичар Мајкл Кофман из америчког Центра за поморске анализе (ЦНА) у актуелном подкасту у серији „Рат на стенама“. Песимистичније анализе говоре о односу један према десет. Кофман сматра да је могуће да ће Украјинци дуж источног фронта морати да се повуку из града Авдијевке, где се воде борбе. Такође, сматра он, постоји опасност од већег руског напада северније, на град Купјанск.

Ово чини све јаснијим да оклевање у вези са муницијом и војном опремом у последње две године сада доводи до тога да Украјина мора да се повуче из делова земље које је већ ослободила, рекао је истраживач ДГАП-а Кристијан Молинг. У ствари, украјинске оружане снаге такође извештавају о успесима у борби против руске надмоћи: циљаним ваздушним нападима на руске радарске локације, базе и руте снабдевања на Криму и јужној Украјини.

Од почетка фебруара, САД снабдевају украјинске трупе такозваним ГЛСДБ прецизним бомбама произвођача Боеинг-Сааб са дометом од 150 километара. Нико Ланге то потврђује у интервјуу за ДВ, позивајући се на информације из безбедносних кругова. Он каже да се званични Кијев овом оружју нада више од годину дана.

За Украјину, „у овом тренутку неколико ствари иде у добром правцу“, рекао је Ланге у интервјуу за ДВ.

– Да ли ће промена стратегије коју су покренули западни и украјински војни стратези стићи и до политичара у Европи, који на крају морају да обезбеде финансирање испоруке наоружања Украјини у годинама које долазе, као и повећање европске производње наоружања – остаје да се види, рекао је.Дуго.

Извор: Вечерњи Лист/Информер