Свет

МЕДВЕДЕВ СЕ ОГЛАСИО, НАКОН ШТО ЈЕ ЗЕЛЕНСКИ ПОТПИСАО: Треба да им се осветимо где год је то могуће!

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Украјински председник Владимир Зеленски данас је саопштио да је у Кијеву потписао засебне безбедносне споразуме са премијером Канаде Џастином Трудоом и италијанском премијерком Ђорђом Мелони.

Потписивањем ових споразума, Канада и Италија су се придружиле Великој Британији, Немачкој, Француској и Данској, које су претходно постигле 10-годишњи безбедносни договор с Кијевом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразуми имају за циљ да ојачају Украјину док не постане чланица НАТО алијансе, преноси Ројтерс.

У Кијев су, поводом обележавања друге годишњице од почетка рата Русије и Украјине, данас су, поред Трудо и Мелони, допутовали и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Белгије Александар Де Кро.

Медведев о новом пакету санкција Русији

Нове санкције Запада нису усмерене само против власти или бизниса, већ и против целокупног становништва Русије, навео је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући ограничења која су САД и Европска унија увеле на годишњицу почетка Специјалне војне операције.

– Навикли смо на њихова бескрајна ограничења и научили да живимо са њима. Али оно на шта данас желим да скренем пажњу је да те забране више нису усмерене против власти или бизниса у земљи, како наш непријатељ воли да прича. Оне су усвојене против целокупног становништва Русије – написао је Медведев на Телеграму.

Као пример, навео је забрану платног система „Мир“ и ограничења делатности компанија које се баве стамбеном изградњом у земљи.

– Разлог је јасан – што је горе за грађане Русије, то је боље за западни свет. Само треба да се сетимо тога и да им се осветимо где год је то могуће. Они су наши непријатељи. У рату је као у рату – закључио је Медведев.

Савет Европске уније одобрио је продужење санкција Русији које су последица сукоба у Украјини до 24. фебруара 2025, објавио је званични лист ЕУ.

– Одлука (о продужењу рестриктивних мера) важиће до 24. фебруара 2025. године – наведено је на сајту Уније, као и то да мера ступа на снагу пошто је објављена.

Извор: Медији