Свет

НАЈВЕЋИ НЕУСПЕХ ЦИА У ИСТОРИЈИ: Агент 30 година радио као контраобавештајац и то за

Један од највећих неуспеха у историји америчке обавештајне службе изашао је на видело 1994. године када је откривено да је агент ЦИА одговоран за рад са совјетским доушницима Олдрич Џејмс више од тридесет година био контраобавештајац који је радио у корист КГБ-а.

Своју земљу је издао не би ли себи обезбедио луксузан начин живота а последице случаја Ејмс окарактерисане су као најкатастрофалније у историји ЦИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Регрутовање странаца који су имали приступ тајним информацијама почело је много пре Хладног рата и није било само резултат совјетско-америчког ривалства, док је тактика КГБ-а била прилично једноставна – „кртице“ су обично регрутоване преко „резидената“, тј. тајних агената који су радили у иностранству, обично под маском особља амбасаде или запослених у трговинским мисијама.

Међутим, Олдрич Ејмс је сам дошао у КГБ и добровољно се пријавио да шпијунира.

Добровољно се пријавио да шпијунира за КГБ

Ејмс је кренуо стопама свога оца који је радио у администрацији ЦИА, завршио је стручну обуку и постао агент. После неуспешне мисије у Турској почео је да ради у совјетско-источноевропском одељењу, научио је руски, добио позитивне критике и потом је унапређен.

Иако је занемарио безбедносне процедуре више пута, чак и заборавио актовку с тајним документима у возу, током боравка у Мексику уплео се у љубавну аферу с аташеом за културу у колумбијској амбасади, чиме је прекршио правила службе, каријера му је ишла узлазном путањом.

Његовим надређенима су се допале његове аналитичке способности и спремност да преузме задатке које други не би. Године 1983. пребачен је у Оперативно одељење које се бавило контраобавештајним пословима, где је добио приступ информацијама о операцијама ЦИА против совјетских обавештајних служби и именима доушника.

Али због раскалашног начина живота, скупог развода, и прохтева нове жене, Ејмс је био у финансијским неприликама, па је смислио како да дође до неопходног новца – априла 1985. дошао је у амбасаду СССР-а, где су, по његовим сазнањима, деловали агенти КГБ-а, и оставио пакет на пријему. У пакету су били његови подаци, контакт, кратки изводи из тајних докумената и захтев за 50.000 долара уколико желе сарадњу.

Убрзо су, један по један, почели да нестају совјетски доушници ЦИА. Били су хапшени, испитивани, а многи су оптужени за издају и затварани или стрељани. За две године ЦИА је изгубила више од 30 „кртица“ – драстичан део своје мреже. Прилив поверљивих информација из СССР-а је скоро стао.

Ова „чистка“ се догодила након што је Ејмс доставио КГБ-у различита документа која су укључивала информације о „кртицама“ и обавештајним операцијама ЦИА. За ЦИА је било посебно тешко што су изгубили важне изворе попут инжењера Адолфа Толкачева, који им је пренео информације о новим совјетским ракетним системима и борбеним авионима, као и генерала Главне обавештајне управе (ГРУ) Дмитрија Пољакова, који је разоткрио совјетске доушнике у САД. Обојица су стрељани.

Било је нормално да обавештајне службе с времена на време губе доушнике и њихови надређени су ризиковали да буду изложени. Али таква брза и велика чистка била је неуобичајена. То је истовремено спречило ЦИА да приступи тајнама Москве и нарушило репутацију агенције. Совјетска обавештајна служба је јасно показала западним „колегама“ и потенцијалним „кртицама“ да може брзо да идентификује и казни издајнике.

ЦИА је почела да сумња да неко у агенцији помаже КГБ-у. Године 1986. група агената покренула је интерну истрагу.

Одали га избељени зуби

Ејмсу се није свидело што су информације које је он доставио коришћене тако неопрезно, јер је аутоматски пао под сумњу као неко ко је имао приступ информацијама о доушницима. Али га је смирила великодушна награда од КГБ-а – добио је укупно 4,6 милиона долара.

Ипак, Ејмс је био на листи осумњичених и чак два пута је морао да полаже тест на детектору лажи. Његови одговори привукли су пажњу истраге, али она тада није донела коначну одлуку. Наставио је да ради за ЦИА још осам година, но на крају је ипак откривен захваљујући раскошном начину живота – скупој одећи и скупој процедури избељивања зуба који су до тад били тамни од пушења.

Истрага је открила и друге сумњиве трошкове и Ејмс је заједно са супругом ухапшен 21. фебруара 1994. године.

Прво је све негирао, али се онда нагодио како би супруга добила блажу казну. На суду је рекао да је разоткрио практично све совјетске агенте ЦИА, као и других америчких и страних служби, за шта је знао због свог високог положаја у америчкој агенцији.

Осуђен је на доживотну казну затвора коју тренутно служи у Федералном поправном заводу у граду Тере Хоут у Индијани.

Случај Ејмс је привукао велику медијску пажњу, а изазвао је и пометњу у Конгресу, па су се чак и колеге из ФБИ окренуле против ЦИА. Политичари и јавност били су огорчени због дуге истраге и чињенице да нико у ЦИА није отпуштен или барем деградиран након Ејмсовог разоткривања.

Извор: Медији

Ознаке