Свет

НЕМАЧКЕ ВЛАСТИ ИЗДАЛЕ ДРАМАТИЧНО НАРЕЂЕЊЕ НАРОДУ: Спремајте склоништа за случај рата са Русијом

Фото: Pixabay.com

Према извештају немачког листа Билд, национални план за хитне одбране земље већ је доделио изградњу склоништа цивилима за заштиту од бомбардовања.

Са само 579 функционалних склоништа од бомбардовања у Немачкој, влада се ослања на своје грађане да преуреде своје домове у склоништа, постављајући своја сопствена ојачана склоништа на местима попут подрума и гаража, у случају избијања великог рата у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, Билд је цитирао шефа Савезног уреда за цивилну заштиту и помоћ у случају несреће Ралфа Тиеслера који је рекао да изградња нових склоништа од стране владе више није изводљива због временских ограничења.

До априла, министарство треба да заврши рад на класификованом „Оперативном плану“, наводи се у извештају новина. Према нацрту документа, Немачка се види као „транзитна земља“ која игра кључну улогу у достави оружја и опреме, уместо само држава са активном фронтлинијом.

Зато ће војници бити задужени за обезбеђивање кључних аутопутева, железничких станица и лука. Влада се такође сада ослања на своје грађане да преузму неке задатке који су обично додељени војсци и полицији, укључујући заштиту нуклеарних електрана.

Припреме долазе усред претње произашле из сукоба између Русије и Украјине, а немачко руководство разматра начине за јачање својих војних капацитета и повећање величине Бундесвера.

Тајни документ наводно указује да се немачке Оружане снаге припремају за потенцијални хибридни напад Русије на источно крило НАТО-а већ у фебруару.

Поверљиви документ наводно детаљно описује како би сукоб између армије руског председника Владимира Путина и НАТО-а могао да настане, са догађајима који се одвијају месец по месец.

Климакс укључује распоређивање стотина хиљада војника НАТО-а и почетак рата лета 2025. године.

Међутим, министар одбране Борис Писториус, који је често позивао Немачку да постане „ратно спремна“ од када је постао министар одбране пре годину дана, поново је упозорио раније овог месеца да Русија може напасти неку чланицу НАТО-а у року од „пет до осам година“.

Касније је донекле изменио своју процену, рекавши медијском извору у петак да тренутно „не види никакву опасност од руског напада на територију НАТО-а или било које партнерске земље НАТО-а“.

Међутим, истакао је да је ово само „тренутак“ у садашњој ситуацији и да заиста нема начина да се зна како би се ствари могле развити у будућности.

С друге стране, Русија је више пута оптужила НАТО за ширење страха и подстицање тензија у Европи. Шеф Руске службе за спољну обавештајну службу Сергеј Наришкин недавно је одбацио тврдње да Москва планира напад на НАТО као „информациони рат“.

Министар одбране Немачке такође је најавио да земља разматра могућност да дозволи становницима без немачког држављанства да се придруже војсци како би повећала број војника са 181.000 на 203.000 до 2031. године. Тренд попут овог виђен је свуда у свету. Главни градови широм континента расправљају да ли су њихове војске способне за модерно ратовање и претње које представљају земље попут Русије.

Војска има хронични недостатак радне снаге, са потребом за 20.000 нових регрута сваке године како би се одржао тренутни број. Посао у војсци нема ону престижност у Немачкој као што има другде, због ратне прошлости земље.

У војсци Сједињених Америчких Држава, где људи могу да се надају стицању држављанства у замену за службу, учесници би били награђени пасошем. Осим тога, главни штаб британске војске, генерал Патрицк Сандерс, рекао је да би требало предузети кораке да се друштво стави на ратно стање и да јавност треба бити спремна да се бори против Русије.

Министарство одбране Уједињеног Краљевства брзо је одбацило његове коментаре, инсистирајући да неће бити повратка регрутацији, коју је Велика Британија укинула 1960. године. У Шведској, Норвешкој, Финској и балтичким земљама, већ су добро у току припреме за суочавање са потенцијалним руском нападом.

У међувремену, генерал-потпуковник Александар Солфранк, шеф НАТО трупа у јужном немачком граду Улму, који би био одговоран за координацију кретања европских трупа у случају напада на члана НАТО-а, рекао је да немачкој војсци не требају само ресурси већ и „видљива одлучност да их употреби“.

„Веродостојно одвраћање захтева припрему за рат и треба укључити популацију“, рекао је Солфранк у годишњем говору о стању безбедности у среду. Маркус Зодер, лидер Баварске и шеф конзервативне Хришћанско-социјалне уније, рекао је у среду да Немачкој требају „војници способни за борбу на фронту“.

Извор: Wебтрибуне.рс