Издвајамо Православље

НЕВИЂЕНО ЧУДО! Српски светац није иструлио ни после 82 године!

Чудо Божје!

Иако је сахрањен пре више од осам деценија године, први српски епископ у Америци у рукама и даље чврсто држи крст! Наиме, пре десетак дана откривене су мошти епископа Мардарија Ускоковића које су се налазиле у цркви манастира Светог Саве у Либертивилу, Илиној, од децембра, 1935. године када је ту сахрањен, а отварањем гроба утврђено је да су његове мошти нетрулежне!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сведочењу свештеника Николаја Костура председавајућег Лигургијског пододбора за прославу Светог Мардарија мошти су из гроба извађене 5. маја, а у тим моментима појане су пасхалне химне и тропар ”Христос воскресе”, по српском и руском напеву, због дубоке љубави и посвећеност Светог Мардарија овим словенским традицијама.

– Оци Серафим и Николај, појући тропар ”Христос воскресе”, извадили су мошти из гроба. Мошти су биле лагане и одмах положене у привремени метални ковчег, где су прегледана стопала као једини видљиви део тела у том тренутку. Кости на стопалама су имала златно жуту боју. У рукама Светог Мардарија био је крст који је и даље држао чврсто. Повукавши рукав сакоса, указале су се руке Светог Мардарија које су биле у потпуности очуване. Јасно су биле видљиве кожа, нокти и длаке, и у том тренутку је постало сасвим очигледно да се ради о нетрулежним моштима, а не само о костима – сведочи, свештеник Николај Костур, а објављено је на сајту СПЦ.

Додаје се да је потом тело Светог Мардарија извађено из привременог металног сандука и положено на два стола који су унапред припремљени за преглед и прање светих моштију.

– Пажљиво су скинути одежде и одело, од којих су неки делови морали бити одсечени како мошти не би биле оштећене или померене. Целом послу је приступљено са највећим поштовањем и пажњом, док су свештеници цело време појали тропар Светом Мардарију и друге пасхалне химне. Потом су мошти помазане нардовим уљем по упуствима које је дошло из свештеног манастира Хиландара. После помазивања боја коже се променила у тамнобраон. После прања и помазивања Светитељеве мошти су умотане у памук и лан, тако да их је лакше померати и премештати. Потом су свете мошти привремено обучене у стихар до пуног одевања за свеправославну прославу у јулу 2017. године. Његово лице је прекривено ланом, а тело је положено у привремени метални ковчег – навео је свештеник на крају.

СПЦ га прогласио за свеца

Свети Архијерејски Сабор је на свом редовном заседању, 29. маја 2015. године име епископа Мардарија унео у Календар Светих СПЦ. Као стални дан годишњег спомена Епископа Мардарија одређен је 12. децембар. Мардарије Ускоковић је био први српски епископ у Америци који је саградио Српски православни манастир Светог Саве који се налази у Либертивилу у САД-у. Епископ Мардарије је правио велика одрицања, па је у то доба настала изрека ”Цркву гради, умире од глади”. Земљиште на коме је манастир саграђен купио је епископ Мардарије Ускоковић.

 

Фото: СПЦ

Извор: Ало.рс