Свет

ОРБАН ПОКЛЕКАО: Одобрено је

Мађарски парламент одобрио је чланство Шведске у НАТО-у.

Приступ је одобрен скоро две године након што је историјски неутрална земља поднела захтев за придруживање западном војном савезу, чиме је окончан вишемесечни застој и дипломатске препирке, пише Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мађарска је последња међу 31 чланицом савеза која је ратификовала чланство Шведске након вишемесечног „отезања“ владајуће партија Фидес по том питању, пренео је Ројтерс.

Мађарско гласање окончало је вишемесечно одлагање током кога је дошло до промене шведске безбедносне политике и после посете шведског премијера Улфа Кристерсона у петак током које су две земље потписале споразум о оружју, пренео је Ројтерс.

Чланство Шведске у НАТО подржало је 188 посланика у мађарском парламенту, шест посланика је било против, а уздржаних није било. Влада мађарског премијера Виктора Орбана суочила се са притиском савезника из НАТО да се усклади и одобри приступање Шведске алијанси.

„Коначно је учињено, Шведска је 32. чланица алијансе и на овај начин је НАТО постао јачи“, рекла је у парламенту Агнес Вадаи, посланица опозиционе странке Демократска коалиција. С

токхолм је одустао од политике неутралности ради веће безбедности у оквиру Северноатлантског савеза након руског напада на Украјину 2022. године.

Са Шведском која је пратила Финску у намери да постане чланица НАТО, председник Русије Владимир Путин је ефективно постигао управо оно што је желео да спречи када је започео рат у Украјини – проширење алијансе, навели су западни лидери, пренео је Ројтерс.

Док је Финска прошле године постала чланица НАТО, Шведска је чекала јер су Турска и Мађарска, које имају боље односе са Русијом од других чланица алијансе коју предводи САД, изнеле приговоре.

Турска је ускратила ратификацију чланства Шведске захтевајући оштрије акције против милитаната из Радничке партије Курдистана (ПКК) за коју је навела да се настанила у Шведској. Шведска је променила своје законе и ублажила правила о продаји оружја да би смирила Турску, која је онда прихватила ратификацију.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је, такође, повезао ратификацију са америчким одобрењем продаје борбених авиона Ф-16 Турској, а Анкара сада очекује да ће САД радити на обезбеђивању подршке америчког Конгреса.

Мађарско одуговлачење било је мање јасно по својој природи, јер је Будимпешта углавном изражавала љутњу због шведске критике правца демократског развоја под премијером Орбаном, а не било каквим конкретним захтевима, навела је агенција.

Орбан, који је одбио да пошаље оружје суседној Украјини и више пута критиковао санкције Запада Русији, данас је поново позвао на прекид ватре у Украјини.

Приступање Шведске, која није била у рату од 1814. године и Финске, је најзначајније проширење алијансе од њеног проширења на источну Европу 1990-их.

Док је Шведска последњих деценија појачала сарадњу са алијансом, дајући допринос операцијама у местима као што је Авганистан, њено чланство би требало да поједностави планирање одбране и сарадњу на северном крилу НАТО.

Шведска, такође, доноси у алијансу ресурсе као што су најсавременије подморнице прилагођене условима Балтичког мора и позамашну флоту борбених авиона Грипен домац́е производње.

Шведска повећава војну потрошњу и ове године би требало да достигне праг НАТО од два одсто БДП.

Ратификацију ће сада потписати председник мађарског парламента Ласло Ковер и председница Мађарске Каталин Новак у року од неколико дана, након чега ће преостале формалности, попут депоновања приступне документације у Вашингтону, вероватно бити брзо окончане.

Извор: Б92