Свет

ПЕНТАГОН У НЕВЕРИЦИ: Хути отели моћно америчко оружје и предали га Ирану (ВИДЕО)

Снимак који приказује хватање америчке подводне војне опреме кружи друштвеним медијима, укључујући платформе као што је Телеграм. Конкретно, видео тврди да је приказани „жути геџет“ Ремус 600 – аутономно подводно возило из Америке.

Гласине сугеришу да је овај подводни дрон превезен у Иран, где његову конструкцију, компоненте и рад испитују локални стручњаци. Тешко је проверити ове тврдње због мутних, неквалитетних визуелних приказа у снимку. Нејасан је и наводни датум овог „хватања“. Како сада стоји, ни америчка влада ни власти у Јемену или Ирану нису потврдиле или демантовале ове наводе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се потврди, то би могло бити од велике вредности за иранску војску. Упркос недостатку офанзивних способности Ремуса 600, његова способност да се супротстави минама могла би да донесе револуцију у војној стратегији Техерана.

Шта је Ремус 600?

Ремус 600 је аутономно подводно возило које се првенствено користи за хидрографско истраживање, решавање претњи од мина, операције безбедности у луци, праћење животне средине, мапирање поља крхотина и научно узорковање. Произведен од стране Хидроид Инц., подружнице Конгсберг Маритиме, а овај АУВ се истиче својом свестраношћу и издржљивошћу, дизајниран за постављање до 600 метара испод површине.

Америчка морнарица користи Ремус 600 првенствено за противминске мере. АУВ сонар високе резолуције за бочно скенирање омогућава откривање, класификацију и локализацију ових подводних претњи. Поред тога, показао се вредним у хидрографским истраживањима, стварајући детаљне мапе морског дна које су неопходне за навигацију, као и идентификацију опасности под водом.

Ремус 600 може да ради и у плиткој води, али и на дубинама од 600 метара, показујући своју издржљивост, поузданост и квалитетно прикупљање података. Дугачак је 3,25 метара, а његов пречник износи 32,4 центиметра. Компактан и лаган дизајн олакшава његово постављање и вађење. Може да постигне брзину до 5 чворова, може да ради до 70 сати са једним пуњењем батерије.

Радни опсег Ремус 600 је импресиван. У зависности од брзине и конфигурације носивости, може прећи до 286 километара у једној мисији. Његов напредни навигациони пакет, који укључује инерцијални навигациони систем „ИНС“, Доплеров дневник брзине „ДВЛ“ и ГПС, обезбеђује прецизно позиционирање и праћење.

Овај АУВ је опремљен широким спектром сензора и инструмената који му омогућавају да ефикасно обавља своје задатке. То укључује сонар окренут са стране за испитивање морског дна, профилатор испод дна за идентификацију закопаних објеката, ЦТД сензор за мерење својстава воде, ехо сонар са више зрака за батиметријска истраживања и дигиталну камеру за снимање слика високе резолуције.

Што се тиче спецификација, Ремус 600 има носивост од 40 килограма, што значи да може да носи разне инструменте и сензоре. Покреће га литијум-јонска батерија, може се похвалити импресивном издржљивошћу. Штавише, његов модуларни дизајн омогућава лако одржавање и модификацију носивости ради прилагођавања различитим захтевима мисије.

Ирански аналози

Неколико аутономних подводних возила иранске производње „АУВ“ могу се сматрати панданима или репликама Ремуса 600, укључујући ‘Тарек’ и ‘Наханг’. Као и Ремус 600, Тарек је АУВ дизајниран за истраживање дубоког мора које захтева могућности дугог домета.

Тарек има импресивну технологију навигације и детекције објеката захваљујући напредним системима сонара. У комбинацији са камером високе дефиниције, може да сними детаљне слике морског дна. Са радном дубином која достиже до 1000 метара, Тарек је заиста упоредив са Ремусом 600, који може да достигне максималну дубину од 600 метара.

За разлику од Тарек-а, ‘Наханг’ је мањи и лакши, али је његова сличност са Ремусом 600 очигледна. Наханг, оптимизован за операције у плиткој води, може да достигне дубине до 200 метара.

Као и Тарек, Наханг је опремљен сонарним системима за навигацију и детекцију објеката, допуњени камером за подводну фотографију. Штавише, подржава пренос података у реалном времену до контролног центра преко робусног комуникационог система.

Постоје разлике

Као и Ремус 600, и Тарек и Наханг су дизајнирани за аутономну функционалност. То значи да могу самостално да обављају операције, чинећи ручну интервенцију непотребном током дужег временског периода.

Вреди напоменути да иако ови ирански АУВ деле многе карактеристике са Ремусом 600, сваки од њих има јединствене карактеристике и могућности. На пример, Тарек-ове могућности дугог домета су у супротности са компактном величином Наханга, што их чини јединственим погодним за разне подводне мисије

Извор: Логично