Свет

ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: ЕУ одобрила

Савет Европске уније одобрио је резолуцију која ће дати правни основ за то да се профит од замрзнуте руске имовине искористи за Украјину, наводи се у саопштењу Савета.

„Савет је данас усвојио одлуку и резолуцију – оне дефинишу обавезе централних депозитара хартија од вредности која држе средства и резерве Централне банке Русије које су имобилисане услед рестриктивних мера ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се објашњава, Савет је донео одлуку да централни депозитари, који држе имовину руске Централне банке у вредности већој од милион евра, треба посебно да обрачунавају ванредни салдо готовине акумулиран као резултат рестриктивних мера ЕУ, као и да морају да држе те приходе на посебним рачунима.

„Поред тога, депозитарима је забрањено да располажу стеченом добити“, истиче се у саопштењу.

Такође се наглашава да „та одлука омогућава Савету да донесе одлуку о могућем успостављању финансијског доприноса у буџет ЕУ, прикупљеног од те добити, за подршку Украјине и њену обнову и реконструкцију у каснијој фази“.

Агенција „Блумберг“ раније је саопштила да земље Г7 и Европска унија разматрају могућност да искористе преко 250 милијарди долара замрзнуте имовине руске Централне банке за финансирање обнове Украјине.

Учесници самита ЕУ су 1. фебруара одобрили предлог Европске комисије који подразумева коришћење прихода од замрзнуте суверене имовине Русије за делимично финансирање програма буџетске помоћи Украјини од 50 милијарди евра за период до 2027.

Извор: Политика