Свет

РУСИ ШАЉУ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ ОРУЖЈЕ НА ФРОНТ: Украјинци ово нису ни сањали

Док трају борбе у Украјини и расте потреба за подршком у муницији и наоружању, руско Министарство одбране објавило је да је прва серија најновијег самоходног артиљеријског комплекса 2С35 Коалиција-СВ у завршној фази производње.

Државни одбрамбени налог за производњу нових самоходних артиљеријских јединица у Јекатеринбургу надгледао је руски министар одбране Сергеј Шојгу, преноси руска новинска агенција РИА Новости.

Шојгу је истакао да је обим производње самоходних артиљеријских јединица повећан шест пута у односу на 2022. годину. Током посете фабрици транспортног инжењеринга, министар је прегледао спровођење државне одбрамбене наруџбе, за производњу и поправку самоходних артиљеријских система попут 2С19 Мста-С, 2С3 Багрем, 2С4 Лала, 2С5 Зумбул, као и 2С35 Коалиција СВ.

Шојгу је изразио незадовољство због кашњења у производњи перспективног артиљеријског комплекса, називајући га „борбеним роботом“. Коалиција-СВ, са дометом од 70–80 километара, очекује се да ће бити активна на првој линији фронта ове године.

Артиљеријски комплекс постављен је на шасију Т-90, а опремљен је модерним топом 2А88 калибра 152 мм. Намијењен је уништавању различитих мета, укључујући командна места, артиљеријске батерије, оклопна возила и системе ПВО. Дронови пружају ласерску идентификацију за вођене гранате.

Иако се очекује да Коалиција-СВ замени претходни модел 2С19 Мста-С, развој новог система био је праћен одређеним кашњењима. Ипак, масовна производња је започета у децембру претходне године.

Сергеј Чемезов, шеф државног одбрамбеног конгломерата Ростец, изразио је очекивање да ће Коалиција-СВ пружити предност над западним моделима артиљерије у Украјини. Иако постоје извештаји о распоређивању овог комплекса у земљи за тестирања, само један видео досад приказује његову употребу у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ