Свет

РУСИ ШАЉУ НАЈСМРТОНОСНИЈЕ ОРУЖЈЕ НА ФРОНТ: Украјинци ово нису ни сањали

Док трају борбе у Украјини и расте потреба за подршком у муницији и наоружању, руско Министарство одбране објавило је да је прва серија најновијег самоходног артиљеријског комплекса 2С35 Коалиција-СВ у завршној фази производње.

Државни одбрамбени налог за производњу нових самоходних артиљеријских јединица у Јекатеринбургу надгледао је руски министар одбране Сергеј Шојгу, преноси руска новинска агенција РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шојгу је истакао да је обим производње самоходних артиљеријских јединица повећан шест пута у односу на 2022. годину. Током посете фабрици транспортног инжењеринга, министар је прегледао спровођење државне одбрамбене наруџбе, за производњу и поправку самоходних артиљеријских система попут 2С19 Мста-С, 2С3 Багрем, 2С4 Лала, 2С5 Зумбул, као и 2С35 Коалиција СВ.

Шојгу је изразио незадовољство због кашњења у производњи перспективног артиљеријског комплекса, називајући га „борбеним роботом“. Коалиција-СВ, са дометом од 70–80 километара, очекује се да ће бити активна на првој линији фронта ове године.

Артиљеријски комплекс постављен је на шасију Т-90, а опремљен је модерним топом 2А88 калибра 152 мм. Намијењен је уништавању различитих мета, укључујући командна места, артиљеријске батерије, оклопна возила и системе ПВО. Дронови пружају ласерску идентификацију за вођене гранате.

Иако се очекује да Коалиција-СВ замени претходни модел 2С19 Мста-С, развој новог система био је праћен одређеним кашњењима. Ипак, масовна производња је започета у децембру претходне године.

Сергеј Чемезов, шеф државног одбрамбеног конгломерата Ростец, изразио је очекивање да ће Коалиција-СВ пружити предност над западним моделима артиљерије у Украјини. Иако постоје извештаји о распоређивању овог комплекса у земљи за тестирања, само један видео досад приказује његову употребу у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс