Свет

САД НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА? Још 24 државе подржале побуну у Тексасу

Гувернер Тексаса недавно је изјавио да би борба за границе могла да потраје још неко време, вероватно до следећег јануара, када нови председник полаже заклетву

Спор Вашингтона и Тексаса око мексичко-америчке границе наставља да ескалира, а америчко друштво се све убрзаније дели и поводом питања имиграције, пише немачки лист „Цуерст“.

Након што је Врховни суд донео одлуку да Тексас демонтира ограде од жилет жице, које је подигао дуж реке Рио Гранде, сукоб између Вашингтона и појединих америчких држава, који тиња већ годинама, управо доживљава нову кулминацију.

Ова одлука Врховног суда није крај, већ пре почетак још оштрије рунде у борби Вашингтона и Тексаса. Након што је у писму председнику Џозефу Бајдену гувернер Тексаса Грег Абот потврдио намеру Тексаса да настави да се бори против „инвазије миграната“, још 24 државе донеле су заједничку изјаву у којој су се побуниле против потеза Вашингтона.

У писму се тврди да је Бајденова администрација, уместо да подржи владавину закона и обезбеђује границу, напала државу Тексас због „заштите од илегалних имиграната и терориста који улазе у САД.“ Абот је у писму Белој кући оптужио председника САД да није успео да „спроводи законе о имиграцији које је донео Конгрес.“

Као резултат „незаконите граничне политике Џозефа Бајдена“, за само три године, тврди се у Аботовом писму, више од шест милиона илегалних имиграната прешло је јужну границу, а ове бројке није могуће игнорисати.

Пут у нови амерички грађански рат

Гуверенер Тексаса сада изгледа још одлучан у намери да настави да се још жешће супротставља федералним властима.

У интервјуу за „Блумберг“, Абот је недавно рекао: „Тренутно постављамо још ограда од жилет жице како бисмо обезбедили границу. Само у Њујорку, којим управља демократски градоначелник Ерик Адамс, тренутно има 37.000 илегалних имиграната.“

У поруци на друштвеној мрежи „Трут“ (Истина) бивши председник и садашњи председнички кандидат Доналд Трамп је подржао Абота: „Тексас се са правом позива на устав и треба га подржати у одбијању инвазије.“

Амерички медији управо дочаравају слику „грађанског рата“. У изборној години и Холивуд се придружио нападима на Трампа, најављујући дистопијски филм „Грађански рат“, који ускоро треба да се појави у биоскопима. У њему фиктивни председник САД распоређује америчку војску против побуњених Американаца, избеглице закрчују ауто-путеве, а злосутни дим се подиже над Њујорком.

Иначе, заштита границе је одговорност Америчке граничне патроле (УСБП). Тексас је недавно наредио својој Националној гарди да преузме границу, а друге државе разматрају слање националне гарде. Гувернер Оклахоме Кевин Стит говори о „бурету барута напетости“. Конвоји камионџија из различитих делова САД исказују солидарност са побуњеним Тексасом.

Абот је недавно, у разговору са Такером Карлсоном, рекао да би борба за сигурне границе могла да потраје још неко време, вероватно до следећег јануара, када ће нови председник положити заклетву. Абот алудира на Трампов реизбор, који би тада могао да спроведе закон о миграцијама у свим државама, укључујући и Калифорнију и границу са Канадом.

Американци настављају да корачају одвојеним путевима, закључује „Цуерст“, и то све крупнијим корацима.

Извор: Медији