Свет

САД НА ИВИЦИ РАТА: Флорида шаље војску да помогне Тексасу у сукобу са Бајденом!

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Флорида ће послати око хиљаду припадника националне гарде да помогну у решавању ситуације на граници у Тексасу, рекао је гувернер државе Рон ДеСантис, обраћајући се новинарима. Према његовим речима, батаљон Националне гарде ће у блиској будућности кренути у Тексас. Њима ће помагати волонтери из такозване Државне гарде Флориде.

– Као становници Флорида, ми кажемо да морамо једном заувек зауставити инвазију на јужну границу – рекао је он, стојећи иза говорнице украшене транспарентом на којем је био исти позив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако земља нема границу, онда се не може сматрати сувереном, додао је ДеСантис, осуђујући поступке администрације Џоа Бајдена .

Подсетимо, Национална гарда Тексаса подигла је ограду од бодљикаве жице у близини границе са Мексиком у циљу борбе против илегалне имиграције. Администрација Беле куће пожалила се на ово Врховном суду, који је донео одлуку о уклањању ограде почетком прошле недеље. Међутим, државне снаге безбедности блокирале су приступ савезним патролама.

Гувернер Тексаса Герг Абот је са своје стране најавио „инвазију“ миграната и мере заштите. Према његовим речима, Тексас ће водити сопствену политику, пошто се власти у земљи не носе са заштитом граница.

Држава већ има закон који јој дозвољава да хапси, процесуира и затвара оне осумњичене за илегалне преласке границе, као и да их депортује из земље по налогу суда.

Вашингтон поступке тексашких власти назива неуставним, а методе претераним. Бајден је заузврат рекао да је учинио све што је могао да осигура границу.

Аботове акције подржали су републикански гувернери 25 америчких држава, као и кандидат за председника САД Доналд Трамп.

Извор: РИА