Свет

САД СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛЕ: Командант је убијен

Један од лидера милиције „Катаиб Хезболах“, коју подржава Иран, Абу Бакир ал-Саади погинуо је у нападу америчке беспилотне летелице у Багдаду.

Иначе, Пентагон га је сматрао одговорним за нападе на америчке снаге у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тренутку напада, у насељу Маштала, у источном делу ирачке престонице, у возилу су се налазили Бакир ал-Саади и двојица његових чувара, који су такође убијени.

Централна команда америчке војске (Центцом) саопштила је да је у нападу који се догодио у 21.30 по локалном времену убијен „командант одговоран за директно планирање и учешће у нападима на америчке снаге у региону“.

„У овом тренутку нема назнака колатералне штете или цивилних жртава“, наводи се у саопштењу Центкома.

На лице места стигао је присутан велики број полицајаца и специјалаца из ирачког министарства унутрашњих послова.

Како преноси ББЦ, око олупине аутомобила, окупила се гомила демонстраната који су скандирали: „Америка је највећи ђаво“.

Убрзо после овог напада, друга милиција у Ираку, Харакат ал Нуџаба, која се такође сматра одговорном за нападе на америчке трупе, позвала је на одмазду против САД.

Та милиција, чији је један од вођа убијен почетком године у Багдаду у ваздушном нападу америчке војске, рекла је у својој објави да „ови злочини неће остати некажњени“, преноси ББЦ позивајући се на АФП.

Сједињене Америчке Државе повезале су Катаиб Хезболах са нападом дроном на њену базу крајем јануара, која се налази у близини границе између Јордана и Сирије, у којем је страдало три америчка војника.

Касније је Катаиб Хезболах рекао да обуставља нападе на америчке трупе како би спречио да ирачка влада буде окривљена.

Вашингтон је у петак извео 85 напада на ирачко-сиријску пограничну област у знак одмазде за напад дроном на америчке трупе на базу у Јордану 28. јануара, а амерички председник Џозеф Бајден рекао је да ти напади представљају само почетак одговора САД.

Извор: Танјуг