Свет

ШОЈГУ ЗАПРЕПАСТИО КИНЕЗЕ: Цела Кина бруји о овоме

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Током телефонског разговора између руског министра одбране Сергеја Шојгуа и новоименованог шефа кинеског ресора одбране адмирала Донг Ђуна, Пекинг је био изненађен Шојгуовим понашањем.

Како преноси кинески портал НетЕасе, Шојгу је на почетку разговора употребио фразу „драги друже“ и поздравио Донга на кинеском језику, што је изненадило кинеску страну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се у Русији реч „друже“ не користи тако често као у совјетско време, овај гест Шојгуа имао је снажан утицај у НР Кини, где се реч „друг“ сматра значајном.

Новинари из Кине су приметили да је Шојгу, иначе познат као строг војни лидер, показао дипломатске вештине током разговора.

Он је истакао да је адмирала Донга обучавао на Војној академији Генералштаба у Москви, наглашавајући да ће то искуство допринети јачању војне сарадње између две земље у будућности.

Шојгу је изразио одушевљење Донговим именовањем за министра одбране Кине, а подсећање на период студирања у Русији допринело је смањењу удаљености између две стране током разговора, према извештају новинара НетЕасе.

Они су такође приметили да, супротно Русији, представници америчког министарства одбране нису иницирали контакте са Донгом месец дана након његовог именовања, постављајући питање о изгледима за сарадњу између ове две земље.

Адмирал Донг Ђун претходно је био командант Војно-поморских снага Републике Кине пре него што је крајем децембра именован за новог шефа кинеског Министарства одбране.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке