Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА КИЈЕВ ИЗ САД: Нема више

Фото: Х принтскрин

Главни републиканац у Сенату Мич Меконел постојано је подржавао Кијев, док се остатак странке противио даљем финансирању Украјине

Изненадна објава лидера мањине у Сенату Мича Меконела да ће се повући са своје функције у новембру значи да је републиканско руководство спремно да се опрости од најватренијег присталице Украјине у редовима ГОП-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меконел је протекле две године провео залажући се за слање оружја и новца Кијеву, позивајући законодавце да прикупе војну помоћ и критикујући председника Џозефа Бајдена да преспоро пребацује оружје, подсећа „Политико“.

Меконел је био и први који је указивао на економску корист од слања оружја у Украјину, што је Бела кућа тек касније признала. У говору у Сенату јесенас, Меконел је приметио да новац који Конгрес одобри не иде у Украјину, већ остаје у САД да би се потрошио на замену оружја које праве америчке одбрамбене компаније, чиме се отварају нова радна места.

„Новац за војну помоћ додељен ‘за Украјину“ није само куповина оружја за Украјину. Њиме се такође допуњује и модернизује амерички арсенал. И велика већина иде америчким произвођачима одбране. То су десетине милијарди долара које директно подржавају десетине хиљада послова у најмање 38 држава до сада. Подршка Украјини покреће историјска улагања у заједнице које представљамо“, рекао је он у септембру.

Иако Меконел неће напустити Сенат, неће имати ни приближно толико утицаја колико је имао са свог тренутног положаја. Његова подршка Украјини била је још значајнија за жестоке присталице Кијева, јер су републиканци све више негодовали због финансирања Кијева.

Најавивши повлачење, Меконел је позвао америчко рачуноводство да настави да буде „лидер слободног света“ и позвао их да усвоје пакет помоћи Украјини, Тајвану и Израелу вредан 95 милијарди долара.

Извор: Медији