Свет

ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ: Залужни пристао?

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао је да постане амбасадор Украјине у Великој Британији.

То је саопштио посланик Врховне раде Јевгениј Шевченко, преноси РИА Новости.

Последњих дана у украјинским и западним медијима се нашироко расправља о гласинама о могућој оставци Залужног. Конкретно, речено је да је на састанку 29. јануара Зеленски понудио главнокомандујућем само место саветника.

Иако је, како је писао часопис Економист, Залужном понуђено и место секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, он је то одбио.

Медији су као вероватне Залужнијеве наследнике на челу Оружаних снага именовали начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова и команданта Копнене војске Александра Сирског. Обојица су наводно одбили.

Украјински председник Володимир Зеленски, подсетимо, први пут је у недељу потврдио да намерава да смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. Зеленски је за италијанску телевизију РАИ1 рекао да разматра и смену других високих званичника.

„Неопходан је нови почетак. Кад говоримо о томе, мислим на смену једног броја водећих државних званичника, а не само смене у војној сфери. Размишљам о смени (Залужног). То је тачно. То питање се тиче читаве руководеће групе која води државу“ рекао је Зеленски одговарајући на питање о неслагањима са Залужним.

Кијев је недавно, подсетимо, обавестио Белу кућу да је Зеленски одлучио да смени Залужног. Вашингтон пост наводи да САД нису подржале одлуку Зеленског, али се нису ни противиле, рекавши да је његово право да доноси такве одлуке.

Извор: РИА