Свет

УДАРНО! Амерички Сенат одобрио

Амерички Сенат је на гласању у уторак рано ујутру усвојио закон о страној помоћи вредан 95,3 милијарде долара за Украјину и Израел, чиме је почео нови обрачун са Представничким домом пошто је председник Мајк Џонсон критиковао закон.

Пакет иностране помоћи укључује милијарде долара за подршку Украјини и за безбедносну помоћ Израелу, као и хуманитарну помоћ за цивиле у Гази, Западној обали и Украјини, између осталих приоритета. Нејасно је да ли ће Џонсон одржати гласање о томе, а многи републиканци у Представничком дому се противе даљој помоћи Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог закона је прошао у Сенату упркос Џонсоновој критици закона и бившем председнику Доналду Трампу који је сигнализирао противљење закону тврдећи да САД треба да престану да пружају инострану помоћ осим ако није у облику зајма.

Предлог закона укључује 60 милијарди долара за подршку Украјини у борби против Русије, 14,1 милијарду долара безбедносне помоћи за Израел, 9,2 милијарде долара хуманитарне помоћи и 4,8 милијарди долара за подршку регионалним партнерима у индо-пацифичком региону.

Сенат је усвојио закон након што су републиканци прошле недеље блокирали шири закон који би комбиновао страну помоћ са двопартијским споразумом о граници. Републиканци су првобитно захтевали да безбедност граница буде део закона, али су потом одбацили двопартијски споразум о граници усред напада на ту меру од стране Трампа и највиших републиканаца у Представничком дому.

Извор: Нова