Свет

УЗБУНА НА БАЛТИКУ! Норвешки министар дигао на ноге нацију: Ми смо следећи

Норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам упозорава да држава мора да спремна за потенцијалну руску агресију чак и након завршетка рата у Украјини!

– Остаци демократије у Русији су уништени, мали број Руса, који се усуде да протестују, бивају бачени у затвор или послати у рат где се користе као топовско месо на првим линијама фронта. Не постоји опозиција, нема слободе медија, нема цивилног друштва коме је дозвољено да представља било какву противсилу против све ауторитарнијег режима – рекао је Грам за норвешки ВГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претња од Русије, како каже, трајаће и након што се рат у Украјини заврши.

– Морамо бити спремни на могућност да Русија преиспита своје планове и где поставља своје снаге као одговор на чланство Финске и Шведске у НАТО – додао је норвешки министар одбране.

Грам је закључио да Норвешка треба да повећа улагања у своју националну одбрану.

Шведски министар одбране Пол Џонсон упутио је недавно слично упозорење грађанима. Џонсон је рекао да ратови у Украјини и на Блиском истоку показују да је свет постао опаснији него што је био пре само годину дана.

– Не може се искључити оружани напад на Шведску – рекао је Џонсон.

НАТО, подсетимо, планира од фебруара до маја вежбе на северу Европе са око 90.000 војника, а сценарио војних вежби је руски напад на територију НАТО односно на неку од земаља чланица.

Извор: Ало