Свет

УЗБУНА! СПРЕМА СЕ ВОЈНИ ПУЧ У БЕЛОРУСИЈИ: Решили су да скину Лукашенка са власти

Чланови организације БИПОЛ, која је у Белорусији проглашена за терористичку организацију, и која је блиска белоруској опозицији, обучавају се на полигонима у Пољској како би реализовали војни пуч у Белорусији, преноси белгијска телевизија ВРТ позивајући се на лидера организације Александра Азарова.

– Група бивших белоруских полицајаца и војника изјављује да имају план за смену председника Белорусије Александра Лукашенка – саопштила је белгијска телевизија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Азаров је истакао да је обучено већ сто људи, као и да су чланови организације такође извршили диверзије на белоруској железници током прве недеље специјалне војне операције у Украјини. Потврдио је да чланови организације припремају пуч у Белорусији и покушавају да организују диверзије на територији земље.

Суд Белорусије је Азарова у фебруару осудио на 25 година затвора. Он је раније побегао у Украјину, а затим у Пољску.

Врховни суд Белорусије је крајем августа 2022. године прогласио организацију БИПОЛ терористичком организацијом. Раније је у државном тужилаштву објашњено да је ова организација основана у октобру 2020. године на територији Пољске на иницијативу бивших полицајаца. Сматра се да је крајњи циљ активности ове организације насилна промена уставног поретка Белорусије.

Извор: Медији