Свет

ВЕЛЕОБРТ! Западни медиј потврдио: Украјина предала Русији, Амери у неверици

Оружане снаге Украјине, због дефицита људства и наоружања, предале су иницијативу у вођењу војних операција Русији и покушавају да одрже своје позиције, пише Њујорк тајмс.

Како наводи лист, украјинске трупе су „предале иницијативу Русији“ и „сада се укопавају“, покушавајући да одрже своје позиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како лист истиче, Русија на неким секторима фронта може да употреби пет пута више граната од украјинских оружаних снага. Украјинске трупе покушавају да замене артиљеријске ударе нападима дроновима, али ова тактика није толико ефикасна.

– Тренутно немамо довољно опреме нити људи да кренемо у офанзиву. Тако да је за сада главни циљ да задржимо своје позиције – цитира лист једног од украјинских официра.

Украјинске трупе, примећује Њујорк тајмс, имају проблема не само са муницијом, већи са ремонтом опреме. Русија такође има доминацију на небу, што јој омогућава ефикасно извођење ваздушних удара.

Украјинска војска од 4. јуна прошле године чини неуспешне покушаје офанзиве. Руска страна је више пута истицала да, упркос великим губицима, офанзива није донела значајније резултате Кијеву. Покушавајући да оправдају недостатак стварних успеха украјинске власти су више пута оптуживале НАТО за недовољне испоруке оружја, на шта су званичници алијансе навели да је све што је било потребно, предато Кијеву.

Извор: Медији