Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Масовно хапшење у Београду

Фото: Јутјуб

У координираној акцији Управе криминалистичке полиције и Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду данас је ухапшено 25 осумњичених за пореска кривична дела и прање новца, којима је буџет Републике Србије оштећен за скоро 18,5 милиона динара.

За још једним осумњиченим се интензивно трага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ухапшени су Т.П, С.В, В.М, П.Б,М.Р, Д.М, М.С, В.Ф, Г.М, М.М, И.М, П.М, М.П, П.Р, И.П, А.А, М.Ћ, М.Ј, Д.П, Г.М, Н.В, М.Р, Ј.В, М.Р. и С.Р.

Осумњиченима се на терет стављају кривична дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност, Пореска утаја и Прање новца.

Фалсификовали фактуре

Сумња се да је привредно друштво „Про тецх маx“ чији су власници и законски заступници С.В. и Т.П. од почетка 2019. године на основу фалсификованих фактура вршило уплате привредим друштвима „Масарио“, „Цоллазен В.И.П.“ и „Р&М Риана“ чији су стварни власници В.М. и П.Б.

Даље су уплаћене новчане износе привредна друштва „Масарио“, „Цоллазен В.И.П.“ и „Р&М Риана“ пребацивала на рачуне горе побројаних физичких лица без правног основа, након чега су физичка лица истог дана или сутрадан новац подизали са својих рачуна у готовини и предавали га В.М. или П.Б.

Поменуте фалисификоване фактуре су Т.П. и С. В, осим за пребацивање новца без правног основа на рачуне побројаних привредних друштава, искористили и за умањење пореских основица пореза на добит за привредно друштво „Про тецх маx“.

На овај начин они су, како се сумња, буџет Републике Србије оштетили за 18.421.679 динара.

Осумњичени ће бити приведени на саслушање Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, након чега ће бити одлучено за које од њих ће бити предложено одређивање притвора.

Извор: Блиц