Свет

ЗАПАД ИЗАБРАО НАМЕСНИКА ЗА УКРАЈИНУ: Столтенберг преузима Кијев, он ће се питати за све?

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг први је кандидат за место „намесника Запада“ у Украјини. У игри су и други русофобично настројени амерички и европски политичари, али Норвежанин је за сада најозбиљнији претедент на то место, открива Спољна обавештајна служба Русије!

Директор служб Сергеј Наришкин истиче да се Запад спрема да именује намесника у Украјини и јача механизме за директну спољну контролу територије коју контролише Кијев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према добијеним информацијама, САД и Велика Британија убеђују друге државе групе Г7 да успоставе место ‘специјалног изасланика’за Украјину. Претпоставља се да ће он имати сталан приступ председнику Владимиру Зеленском и знати за све његове планове. ‘Специјални изасланик’ ће такође морати да блокира кораке украјинског руководства који нису координисани са Вашингтоном и Лондоном, предлажући уместо њих, са становишта Англосаксонаца, исправна решења – наводи се у саопштењу.

Руска Спољна обавештајна служба истиче да Запад разматра генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и друге русофобично настројене америчке и европске политичаре за улогу „намесника“ у Украјини.

– За улогу оваквог де факто ‘намесника’ Запада у Украјини претендује широк спектар русофобично настројених америчких и европских политичара. Међу њима се истиче актуелни генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који би желео да одмах по завршетку свог садашњег мандата у Бриселу оде да одржава ред у Кијеву – истиче Руски СОС.

У саопштењу се наводи да, при разматрању теме „специјалног изасланика“ за Украјину, Запад узима у обзир да су многи Украјинци почели да схватају неминовност остваривања циљева специјалне војне операције.

– Приликом разматрања именовања ‘специјалног изасланика’ за Украјину, узета је у обзир чињеница да су у условима све теже ситуације на фронту, потешкоћа са мобилизацијом и одлагања у добијању војне помоћи Запада, многи Украјинци почели да схватају да је неминовно да ће Москва остварити циљеве специјалне војне операције. С тим у вези, Вашингтон и Лондон су почели да страхују од издаје многих представника кијевске елите који би могли да покушају да благовремено пређу на страну победника. И такви страхови су сасвим оправдани – ‘први’ су већ прешли“, оцењује се у саопштењу.

Наришкин, међутим, сматра да реализације идеје о именовању „намесника“ у Украјини неће довести до резултата које желе САД и Велика Британија.

– Специјални изасланик Запада, ко год да заузме ову функцију, тешко да ће моћи дуго да опстане у кијевској мочвари међусобне мржње, интрига, обмана, подилажења и издаје. Потонувши на дно, наћи ће се у топлом друштву амбасадора држава Г7 у Украјини који се, како је сада очигледно, нису изборили са улогом ‘колективног немесника’ на украјинском тлу – истиче Спољна обавештајна служба Русије.

Извор: Медији