Издвајамо Православље

БОГ СУТРА ДЕЛИ ДАРОВЕ: Ако желите да ИЗАЂЕТЕ ИЗ НЕВОЉА на сутрашњи празник изговорите ову молитву

Фото: Pixabay.com

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Неки од тих “малих апостола” били су и Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија.

Фото: Јутјуб

Апостол Павле помиње Светог Архипа у посланици Колошанима и Филимону, називајући га својим “другаром у војевању”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се Светог Филимона тиче, он је остао упамћен по томе што је у граду Колосају имао кућу која је била средиште хришћанства који су се ту окупљали на молитви. Након неког времена, Филимон је постао и мисионар који је, путујући по свету, ширио хришћанство и божију мисао.

Света Апфија била је Филимонова жена и живот је провела служећи у кући коју су она и њен муж претворили у праву, малу цркву.

Живот ово троје светитеља из корена се променио у дану када се славио празник незнабошкој богињи Артемиди. Сви хришћани сабрали су се на молитви у Филимоновој и Апфијиној кући када су, према причи, незнабошци упали, уништили цркву и заробили све вернике.

Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија, као вође, након тога су стављени на велике муке.

Ипак, као онима који нису знали шта чине, Свети Архип је опростио деци овај страшан грех и мирно и радосно кренуо у сусрет својим пријатељима Светом Филимону и Апфији. Зато обичај каже да се на сутрашњи дан мире завађени и опраштају грешке онима који су се о нас огрешили.

Сутрашња молитва веома је кратка и једноставна. Предање каже да њу сутра треба да изговоре сви људи који су у невољама или им је протекли период био тежак.

“Апостоле Свети Архипе, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.”

 

Извор: Дневно