Издвајамо Православље

ДАНАШЊИ СВЕТАЦ РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ: Ако сте на мукама, обавезно урадите ово

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Преподобног Прокопија Декаполита.

Овај светитељ беше из Десетограђа (Декаполиса) око мора Галилејског, због чега се и прозва Декаполит.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У младости одаде се животу испосничком и прође све прописане трудове, којима се срце чисти и дух узвишава к Богу. Но када наста гоњење због икона од стране злога цара Лава Исаврјанина, Прокопије устаде у заштиту икона, доказујући да иконопоклонство није идолопоклонство, јер хришћани знају да клањајући се пред иконама не клањају се мртвој материји него живим светитељима који су насликани на иконама. Због тога би Прокопије зверски мучен, хапшен, бијен и гвожђем струган.

Кад зли цар Лав би убијен телом, погинувши душом раније, иконе су повраћене у цркве и Прокопије се поврати у свој манастир где проведе остатак дана у миру.

У старости пресели се у царство Божје где гледа с радошћу живе ангеле и светитеље, чије је ликове на иконама чествовао на земљи.

Преминуо је у ИX веку.

Верује се да би на данашњи дан требало да се помолите овом свецу уколико вас обузима сумња и несигурност, а он ће вам услишити молитве. Преподобни Прокопије ће вам помоћи при решавању проблема и дати веру да наставите даље.

Тропар (глас 4):

Мученик Твој Господе, Талалеј, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Извор: Република