Свет

ДИРЕКТОР ЦИА ПРЕДВИЂА МРАЧНУ БУДУЋНОСТ: Ево шта чека Украјину до краја године

Украјина ће изгубити значајне територије 2024. године, ако САД не обнове наоружање и војну опрему Кијева, саопштио је данас директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс.

– Међутим, без значајне помоћи у виду додатних издвајања, мислим да је пред нама много мрачнија будућност. Украјина ће вероватно изгубити територију, значајну територију 2024. године – рекао је он, говорећи на саслушању Специјалног обавештајног комитета Сената Конгреса САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Њима понестаје муниције, а нама понестаје времена да им помогнемо – рекао је Бернс, и додао да се управо вратио у САД из Украјине. Он није открио детаље ове посете.

Еврил Хејнс, директор Националне обавештајне службе САД (НСА), рекао је на истом саслушању да Русија не жели директан сукоб са САД и НАТО.

– Русија готово сигурно не жели директан војни сукоб са Оружаним снагама САД и НАТО, и наставиће асиметричне активности испод тог нивоа, што је, према мојим прорачунима, праг војног сукоба на глобалном нивоу – наводи се у извештају.

Према мишљењу америчких обавештајаца, руске власти сматрају да је „Русија ослабила украјинске напоре да врати значајну територију“ и да је „подршка Украјини од стране Запада и САД ограничена, посебно у светлу рату између Израела и Хамаса“.

Извор: Информер/Тасс