Свет

ДРАМАТИЧНА ПОРУКА ИЗ УКРАЈИНЕ: Руси не промашују, ово је невиђено

Без обећане помоћи САД, Украјина би могла да изгуби „енергетски рат“ против Русије јер све више руских дронова и ракета „погађају мете“ последњих недеља, изјавио је у интервјуу за Фајненшел тајмс (ФТ) Максим Тимченко, генерални директор једне од највећих украјинских енергетских компанија ДТЕК.

– После две године борби, не смемо изгубити овај енергетски рат. Постоји ризик да ћемо почети да губимо само зато што обећана (помоћ Сједињених Држава) није реализована – рекао је Тимченко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, данас победа Украјине не зависи само од војске на првој линији фронта, већ и од тога да ли ће украјинска економија „преживети“, како функционишу производња и пословање.

Снабдевање електричном енергијом је „подједнако важно и лети и зими“, нагласио је челник ДТЕК-а.

Он је такође рекао да је Украјина у почетку била спремнија да заштити своју енергетску инфраструктуру, али последњих недеља „све више и више дронова и ракета стиже до својих циљева“.

– Сваке недеље поправљамо нашу енергетску опрему након гранатирања. Осећај да постајемо све несигурнији веома штети нашем самопоуздању – додао је Тимченко.

Према проценама Светске банке (од новембра 2023.), енергетски сектор Украјине од почетка сукоба претрпео је штету у вредности од 12 милијарди долара. Председник Владимир Зеленски је још у децембру 2022. објавио да је оштећено више од 50 одсто енергетске инфраструктуре земље.

Извор: Медији