Свет

ЕВРОПА У СТРАХУ! ШТА ТО АМЕРИЧКА ВОЈСКА ГРАДИ У САД? Да ли се то спремају за најгори могући сценарио?!

Немачки министар здравља Карл Лаутербах изјавио је да немачко здравство мора бити боље припремљено за све изазове, па и за војне сукобе.

„Било би глупо рећи да се не припремамо за војни сукоб и да онда опуштено мислимо да због тога до њега неће доћи“, рекао је Лаутербах у разговору за дневник Ноје Оснабрикер цајтунг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је тиме реаговао на питање новинара није ли његова изјава како се немачко здравство мора боље припремити за све катастрофе, па тако и војне сукобе, ширење панике, преноси ДW.

Пре тога је социјалдемократски политичар рекао да се немачки здравствени систем „осим за пандемије, мора боље припремити и за велике катастрофе и евентуалне војне сукобе“.

„Седети скрштених руку није опција. Нама је и у здравству потребна прекретница поготово ако се у обзир узме чињеница да би Немачка у случају напада на неку од земаља НАТО постала чвориште за збрињавање поврђених и из других земаља“, рекао је Лаутербах.

Он је рекао да су планови за преструктурирање немачког здравственог система почели одмах након доласка садашње коалиције на власт, али да су ти планови добили на тежини и актуелности након, како је навео, „разбојничког напада Русије на Украјину“.

У ту сврху је већ појачана координација између министарства одбране и здравства, рекао је министар и најавио одређене законске промене до лета.

Истакао је да у кризној ситуацији сваки лекар, свака болница, свака локална здравствена установа мора знати шта треба да ради.

„Потребне су нам јасне поделе обавеза, на пример, како би могли боље да распоредимо повређене по болницама“, рекао је Лаутербах.

Поред цивилних болница, Немачка има највећу специјализовану Централну болницу Бундесвера у Кобленцу, подсећа ДW и додаје да је задатак установе, основане 1957., пружање медицинске помоћи војницима немачких оружаних снага који су повређени или рањени током иностраних мисија.

Болница има 506 кревета, од којих је 125 резервисано за цивилне пацијенте, а запошљава 1.450 радника, 260 лекара и фармацеута.

У Вајлербаху, у округу Кајзерслаутерн, тренутно се гради нова војна болница САД вредна више од милијарду евра, а од тога Немачка сноси трошкове у висини од 151 милион евра.

То ће бити највећа болница САД ван територије те државе, а нова болница ће бити мостом директно повезана са ваздухопловном базом Рамштајн, наводи ДW.

Војна болница САД имаће укупно 4.680 просторија, укључујући 120 сала за прегледе и девет операционих сала.

Планирано је да се комплетни грађевински радови на површини од 90.000 квадратних метара и на клиници величине 600×300 метара заврше до краја 2027. године.

Извор: Танјуг