Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ФСБ: Руси спречили још један терористички напад

Снаге безбедности спречиле су терористички напад у Барнаулу привођењем тројице младића који су са пет Молотовљевих коктела дошли у изборни штаб уочи председничких избора, саопштила је прес-служба одељења ФСБ за Алтајски крај.

– Федерална служба безбедности Русије на Алтајском крају сузбила је терористичке активности тројице становника Новосибирске области…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Млади су направили пет домаћих запаљивих уређаја, такозваних Молотовљевих коктела, уз помоћ којих су намеравали да подметну пожар на један од регионалних изборних штабова уочи председничких избора у Руској Федерацији.

Група људи није успела да изврши своју злочиначку намеру, јер су их привели оперативци руског ФСБ-а непосредно у близини зграде штаба док су покушавали да изврше терористички напад – наводи се у извештају, преноси РИА Новости.

Прецизира се да је вођа групе, човек рођен 2001. године, дошао на Алтајску територију крајем 2023. године да заради новац.

Након што је добио задатак од представника терористичке организације забрањене на територији Руске Федерације, са којима је дуго био у контакту, развио је шему за извођење терористичког напада у Барнаулу.

Да би то урадио, привукао је два пријатеља, рођена 1998. и 2006. године, који су такође подржавали радикалне идеје.

– Федерална служба безбедности Русије на територији Алтаја отворила је кривични поступак против пунолетних грађана по основу кривичног дела из дела 3 члана 30 став „а“ дела 2 члана 205 Кривичног законика Руске Федерације (покушај терористичког акта групе лица са претходном завером).

Оптужена су тројица припадника криминалне групе. На захтев истражитеља, суд је окривљеном одабрао меру задржавања – саопштила је прес-служба.

Извор: Медији