Свет

КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: САД ће натерати Украјину

Руска војска ће преузети контролу над још већом територијом пре него што Запад затражи мировне преговоре од Украјине, рекао је професор Универзитета у Чикагу Џон Миршајмер у интервјуу за Јутјуб канал „Даниел Давиес“.

Администрација председника САД ће морати да ради са Украјинцима како би их натерала да преговарају са Русима. Ситуација се брзо погоршава и Руси ће заузети више територије – приметио је професор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Миршајмер је нагласио да украјинске оружане снаге неће моћи да превладају у овом сукобу. Из тог разлога, додао је, Запад мора да схвати да су преговори разумно решење за ситуацију.

Према његовим речима западни лидери греше да ће трупе НАТО- а или додатне испоруке наоружања помоћи украјинским оружаним снагама да победе у војној конфронтацији са Русијом .

Једини излаз је дипломатија“, закључио је експерт.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.

Запад позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Раније је Кремљ саопштио да тренутно не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе у мирољубиви правац, апсолутни приоритет за Русију је постизање циљева специјалне операције, а то је тренутно могуће само војним путем.

Како је Кремљ навео, ситуација у Украјини може да иде у мирном правцу, под условом да се узме у обзир де факто ситуација и нове реалности; сви захтеви Москве су добро познати.

Извор: Ало