Свет

НЕШТО КРУПНО СЕ СПРЕМА: ЕУ прелази на ратни режим

Европска комисија предложиће сутра низ мера помоћу којих ће ЕУ своју индустрију наоружања пребацити на “режим економије у периоду рата“

На тај корак одлучила се како би пружила бољи одговор на нападе Русије на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски комесар за индустрију Тјери Бретон изнеће предлоге за подстицање земаља ЕУ да заједно купују више оружја од европских компанија, како би се тим компанијама помогло да повећају производне капацитете, преноси Ројтерс.

„Морамо да променимо парадигму и пређемо у режим ратне економије. То такође значи да европска одбрамбена индустрија мора да преузме више ризика, уз нашу подршку“, рекао је Бретон.

Он је истакао да ће Европа морати да учини још више да оснажи своју одрбану у случају да за председника САД буде изабран Доналд Трамп, који је претходно критиковао поједине чланице НАТО-а.

„У тренутном геополитичком контексту, Европа мора да преузме већу одговорност за сопствену безбедност, без обзира на исход избора наших савезника сваке четири године“, оценио је Бретон.

Бретонови предлози укључују стварање механизма који помаже земљама које нису чланице ЕУ да купују оружје од европских произвођача.

Предлоге ће такође анализирати и припадници НАТО-а, који су раније поздравили настојања ЕУ да помогну одбрамбене капацитете ЕУ, али и који су упозорили да потези ЕУ не смеју да се косе са радом Алијансе.

Извор: Танјуг

Ознаке