Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА? Италија изненада повлачи свој ПВО систем из Словачке, угрожене нуклеарне електране!

Италија је обавестила Словачку да намерава да повуче свој систем противваздушне одбране средњег домета САМП/Т, рекао је словачки премијер Роберт Фицо.

Према његовим речима, претходна словачка влада дала је Украјини функционалан руски ПВО систем С-300 и сада земља нема чиме да заштити своје нуклеарне електране и друге стратешке објекте са ПВО системом великог и средњег домета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Претходна влада дала је Украјини функционални руски систем противваздушне одбране С-300. Онда смо на тренутак имали америчке Патриот ракете, али су и оне отишле, а сада ће отићи и Италијани. И питам се, Господе, ко ће да чува наше нуклеарне електране и друге стратешке циљеве?“ рекао је Фицо.

Почетком априла месеца 2022. године, Словачка је донирала свој ПВО систем С-300 ПМУ 1 као војну помоћ Кијеву. Испоруку је одобрио тадашњи прозападни премијер Едуард Хегер. Словачка је свој ПВО систем наследила након распада Чехословачке 1993. године.

Словачка је у свом саставу као ПВО имала 2022. године 1 батерију ПВО система средњег домета 2К12 КУБ и 1 батерију ПВО система дугог домета С-300 ПМУ-1. Међутим, Словачка се од априла месеца значајно прикључила пружању војне помоћи Кијеву, па су након тога отишли и Кубови.

Наиме, у Милитарy Баланце за 2024. годину, Словачка ПВО, као и иронијом судбине Словеначка, своју територију брани само преносним ПВО системима 9К310 Игла-1 (РС-СА-16 Гимлет).

Иначе, као гаранцију да ће чувати небо Словачке, САД су послале ракентну батерију у виду система Патриот, а потом је и Италија послала свој ракентни систем.

Извор: Медији