Издвајамо Православље

НИШТА НИЈЕ ЈАЧЕ ОД МОЛИТВЕ ЈЕДНЕ МАЈКЕ: Речи које ослобађају душу од свих грехова

Нема силнијег молитвеног обраћања него када мајка моли Господа Бога за спасење свога чеда!

Мајчина молитва избавља од сваког зла, чува од лоших дејстава и упућује свог потомка на једини истинити и прави пут. Молитвене речи изговорене из уста једне мајке никада не могу бити празне и само изговорене реда ради, већ је кроз то обраћање Богу увек исказана безусловна мајчинска љубав и савршено чиста истина.

Придружите се првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отац Павле, монах, испричао је случај који му се једном догодио и који је само један од бројних оваквих примера.

На улици, оцу Павлу пришла је непозната жена и замолила га да дође и исповеди њеног сина. Рекла је адресу. Он се врло журио и тога дана није успео да оде, а такође је и заборавио адресу коју му је она рекла. Следећег дана она га је опет срела ујутро, врло забринута. Упорно га је молила и преклињала да одмах крене до њеног сина. Није је упитао зашто и она не пође са њим.

Отац ју је послушао. Попео се уз степенице и зазвонио. Отворио је младић врло запуштеног изгледа и одмах се могло видети да је пијан. Посматрао га је дрско, јер је био у одежди. Монах Павле га је поздравио, рекавши:

Ваша мајка ме је замолила да дођем код вас. Младић се испрси: То је лаж. Моја мајка је умрла пре пет година.

На зиду је стајала њена фотографија. Отац му показа на њу, говорећи: Ова жена ме је замолила да те посетим.

А он ће изазивачки: Значи, ви сте са онога света дошли?

Не. Управо са овога света. А то што ти кажем, испуни. Сутра ујутро дођи у храм, мирно рече отац Павле.

А ако не дођем?, упита младић.

Дођи, мајка тако моли. Грех је родитељску реч не послушати, рече му мудри отац.

Сутрадан, он је дошао у храм. На исповести се тресао од ридања, говорећи да је мајку истерао из куће. Живела је по туђим кућама. Убрзо потом је и умрла. Он је сазнао да је умрла, али није ишао на сахрану. Тога дана увече последњи пут се отац Павле видео са његовом мајком. Била је врло радосна. Много се захваљивала и рекла му да је њеном сину опроштено, јер се покајао и исповедио, али и да се она са њим већ видела.

Ујутро се отац Павле упутио на добро знану адресу. Суседи му рекоше да је онај човек јуче умро и да је одвезен у мртвачницу.

Мајци је било дато да види сина са места где је била после свог земног краја. Било јој је дато да зна време смрти свог сина. Дакле, и тамо је њена молитва била тако силна да јој је било дато да замоли свештеника да исповеди и причести несрећног раба Божијег.

Јер, тако је страшно умрети без покајања и причешћа. И што је најважније – она га је волела и као пијаницу који ју је истерао изкуће. Она се није љутила и жалила, знајући боље од нас о уделу грешника. Учинила је све да тај део мимоиђе њеног сина. Она га је подигла са греховног дна, управо она, и то само силом своје љубави и молитве.

 

 

Извор: Балкан башта

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ