Свет

ОВА ДРЖАВА ЋЕ ЕКСПЛОДИРАТИ: Руси ударају тамо где нико није очекивао

КИШИЊЕВ – Директор Службе за информисање и безбедност Молдавије Александро Мустеата изјавио је данас да Русија планира да се меша у унутрашње ствари те земље изазивањем протеста, мешањем у предстојеће председничке изборе и ремећењем планова те земље за придруживање Европској унији.

Мустеата је рекао да је његова агенција открила рекордан ниво активности руских служби безбедности од 2023. и да очекује више дестабилизујућих акција ове и следеће године, пренео је Ројтерс. „Руске обавештајне службе намеравају да се мешају у изборни процеси и ове године”, рекао је Мустеата медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, молдавска обавештајна служба има информације да се покушава компромитовање референдума о европским интеграцијама, мешање у председничке изборе, као и дискредитовање владиних институција и политичара који подржавају приступање Молдавије Европској унији.

Односи између Молдавије и Русије су погоршани јер се молдавска влада определила за проевропски курс и оптужила Москву да покушава да је дестабилизује, навела је агенција. Председница Молдавије Маја Санду осудила је напад Русије на Украјину и настоји да земљу приближи ЕУ и НАТО. Москва негира наводе о мешању и оптужује Санду да подстиче антируска осећања у земљи, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг