Свет

„Ово је рат, нема више „црвених линија“! Руси морају почети да ударају на непријатеља у свим правцима!“

Ако амерички авиони лете изнад руске територије, они ће изгорети и срушити се, рекао је прес секретар руског председника, Дмитриј Песков.

Не можете сакрити рат под тепих

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменица директора Центра за геополитичку експертизу Русије, Наталија Макеева, назвала је речи Пескова веома озбиљним упозорењем „уваженим западним партнерима“.

„Обарање непријатељских ратних авиона који заврше изнад наше територије је апсолутно нормална ствар. Запад испоручује оружје које ће накнадно гарантовано бити употребљено против наших циљева, укључујући и цивилне.

Пате наши грађани, пати наша инфраструктура, али из неког разлога ове чињенице нису „црвене линије“. Чини ми се, да је крајње време да се прогласи да су све ово „црвене линије“, да ми водимо рат, а не неку „специјалну операцију“. И друго, морамо одлучније да одговоримо на оно што се дешава“, каже политиколог.

Са њом се слаже и руски политички аналитичар, Александар Кокулин. Он верује, да ће у сваком случају доћи до ескалације како Украјина буде губила. Дакле, Руси морају да преузму иницијативу, и да се не прилагођавају правилима игре која им се намећу.

„Што пре станемо на ратне ноге, то боље. Штавише, крајње је време да се „СВО“ преведе у пуну дефиницију рата. О „СВО-у“ би могло да се говори, да се догодио далеко од наших граница. Колико год крили рат под тепих, он неће постати другачији, његова суштина се неће променити“, рекао је Кокулин.

Удари у свим правцима, не само Кијев, већ и Запад

Наталија Макеева је такође скренула пажњу на то, да Русија мора оштрије да реагује на агресију са колективног Запада, користећи било које полуге, укључујући и економске. Она је нагласила, да је Русија огромна земља са моћном економијом.

„Не верујем да не можемо бар да извршимо економски притисак на наше „поштоване западне партнере“. Да не говоримо о Кијеву, где се још увек није ратовало како треба. Не кажем сада, да свако ко може, треба да буде бачен у борбу.

Треба да почнемо постепено да припремамо кадрове за ротацију. Пошто је ово спор процес, треба обучити људе (готово је немогуће то урадити за недељу-две). Ја сам цивил, и можда нисам у потпуности у стању да проценим неке ствари, али ми се чини „, да у многим областима, извините, једноставно не радимо довољно. Не желим да кажем да је све страшно, али не радимо довољно“, сматра стручњак.

Макеева је истакла, да овај недостатак лежи, између осталог, у недостатку одлучних акција усмерених против терориста. И не само против терориста који седе у Кијеву, већ и против оних који стоје иза њих.

„Они су нам објавили рат. Бескомпромисно и грубо се према нама односе. Да ли ми сами реагујемо бескомпромисно и оштро? Зашто, на пример, покрећемо серију удара као одговор на агресију на нас? Какав је рат ово у коме се ударају само узвратни удари? Ово је веома чудно.

Да се ​​вратим на тему „црвених линија“, они су већ одавно прошли. Извините, већ имамо праву мрежу „црвених линија“ у којој смо су мало збунили. Никако не желим да омаловажавам херојство наших војника, нити професионализам наших војсковођа.

Међутим, још увек постоји осећај да не радимо довољно. Можда је време да почнемо да их ударамо у свим правцима, укључујући и економију?“ – резимирала је Наталија Макеева.

Какве везе има Пољска са тим?

Политиколог Михаил Макаров је заузврат изнео мишљење, да је Песков на тај начин упозорио противнике Русије да је ескалација непожељна и неприхватљива.

„Интересује ме да ли ће авиони бити оборени изнад Западне Украјине и Пољске ако полете са пољске територије. Да ли ће они бити уништени изнад Русије, није ми много важно, јер знам да ће бити, као и они изнад ратне зоне. Питање је, да ли ће бити оборени и изнад матичне зоне. То је веома интересантно питање, али нажалост, нисам добио одговор на њега“, резимирао је Макаров.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ