Свет

ПАНИКА МЕЂУ ГРАЂАНИМА, СВЕ ИХ МОГУ ПОСЛАТИ У УКРАЈИНУ: Немачка спрема алармантан потез!

Фото: Pixabay.com

Украјинској војсци су хитно потребни нови војници, пише „Велт“, a решење за то, додаје лист, било би слање војно способних Украјинаца који су побегли у Немачку на почетку сукоба.

Кијев је раније саопштио да му је потребно пола милиона војника, уз готово милион колико сада има, што је огромна бројка. „Велт“ наводи да у Немачкој живи 159.512 Украјинаца старих између 20 и 67 година. Ако украјински председник Владимир Зеленски дозволи да се регрутују и млађи од 25 година, онда их у Немачкој има 167.854.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка је од почетка СВО примила око 1,25 милиона избеглица, махом жене, деце и старих. У целој ЕУ и Британији живи скоро четири и по милиона украјинских избеглица.

Међу опцијама за враћање Украјинаца у Украјину, наводи „Велт“, је укидање статуса азила, укидање бенефиција које се плаћају војно способним украјинским мушкарцима док живе у Немачкој, и да украјинска влада санкционише сопствене грађане и замрзне њихове рачуне. Проблем је, пише лист, што би такве мере утицале на популарност Зеленског.

Такође се поставља питање шта би такви потези значили за немачки али и европски систем азила. Европа је последњих година примила стотине хиљада, ако не и милионе „тражилаца азила“ који тврде да беже од сукоба, у многим случајевима наводећи да се плаше да ће бити приморани да се боре код куће.

Колико год Немачка желела да пошаље украјинске мушкарце назад на фронт, ово би можда могао да буде превелики залогај за Берлин, оцењује лист.

Извор: Велт