Свет

ПАНИКА НА БАЛТИКУ! ДРАМАТИЧАН ИЗВЕШТАЈ ШПИЈУНА: Спремају се и нису сами

Фото: Јутјуб

Руска војска спрема се за дуготрајне напетости и сукобе с државама НАТО-а у региону Балтичког мора, док Кремљ шири своје војне способности према западу.

То је извештај шпијунских агенција Литваније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У њему се наводи и да Руске оружане снаге све више користе ваздушне, поморске и нуклеарне капацитете за пројектовање руског потенцијала на Балтик.

Ради се о великом престројавању руских оружаних снага у западним регионима, наводе војска и обавештајне агенције Литваније.

Али, како се додаје, изградња потребне инфраструктуре и опремање јединица људством и наоружањем трајаће „најмање неколико година“. „Ради се о надокнађивању губитака у Украјини и стварању нових могућности за дуготрајну конфронтацију са Западом“, пренео је Блумберг.

Подсећа се да је и естонска обавештајна служба проценила недавно у свом извештају да ће Русији требати три до пет година да обнови своју војну машинерију у довољној мери да представља директну претњу западном војном савезу.

Наводећи другу претњу у региону, у извештају стоји да је Белорусија постигла напредак у изградњи „веродостојне нуклеарне способности“ на својој територији, након што је Русија прошле године најавила да ће распоредити тактичко нуклеарно оружје у тој земљи.

Од тада је влада у Минску обновила инфраструктуру нуклеарног складиштења и обучила своје војно особље за управљање нуклеарним системима.

Белоруске снаге имају на располагању два ресурса за потенцијално лансирање нуклеарног оружја – јуришне авионе Су-25 базиране у бази “Лида”, близу границе с Литванијом, те мобилне ракетне системе “искандер-М” у Асиповичима у средишњој Белорусији.

„Русија све више прибегава уценама и претњама, укључујући коришћење нуклеарне реторике, како би присилила Запад да смањи своју подршку Украјини“, стоји у том извештају.

Као знак противљења приступању Финске у НАТО, Кремљ је прошле године распоредио бродове способне да носе крстареће пројектиле “калибар” на језеру Ладога, у региону Карелија, близу финске југоисточне границе.

Москва је такође подигла тешке бомбардере Ту-22М3 како би извели пет летова изнад Балтичког мора током прошле године, док годину пре није било ниједног таквог маневра.

Такође, обавештајне агенције и у Русији и у Белорусији све су агресивније у проналажењу погодних мета за регрутовање, при чему је растућа белоруска дијаспора изложена највећем ризику да их агенти прогањају, објавиле су обавештајне агенције Литваније.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ