Русија

ПУТИН СВИРА КРАЈ: Нема више, Русија гази као никада пре

Руски председник Владимир Путин изјавио је да земља практично не зависи од увозних производа.

– Претходних година се много тога променило у агроиндустријском сектору. Године 2000. зависили смо од скоро свих главних компоненти и области да бисмо земљу обезбедили храном. Сада таква зависност практично не постоји – истакао је руски лидер на састанку са радницима агроиндустријског комплекса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Русија је постала четврта земља у свету по извозу пољопривредних производа, приход од извоза износио је 43,5 милијарди долара.

– Постали смо четврта земља у свету по извозу пољопривредних производа, а прва земља у свету по (извозу) пшенице. Од продаје производа на иностраном тржишту приход је износио 43,5 милијарди долара. Ми смо једна од првих земаља у свету по производњи меса у земљи и то је такође везано за агрономске активности, сточна храна је потребна. Овакви резултати нису никада забележени у агроиндустријском комплексу земље – рекао је шеф државе.

– Чак ни за време цара није било таквих резултата – приметио је председник.

– Није. Тада није било таквих технологија – потврдио је министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

Путин је навео рекордне количине жетве житарица у Русији које су износиле 157 милиона тона 2022. године и 147 милиона тона 2023. године.

Председник је нагласио да је пољопривредна индустрија технолошки све напреднија и да је треба популарисати.

Берза житарица у оквиру БРИКС-а

Руски председник такође је подржао иницијативу за стварање берзе житарица у оквиру БРИКС-а.

„Што се тиче берзе… Сви ти берзански индекси се формирају или у Америци или у Европи, на пример у Паризу. Не знам колико Французи производе житарица. Мислим, мање него ми. А тамо се по традицији формира берзански индекс. Наравно, то није праведно, јер оданде то утиче на цене“, објаснио је Путин.

Он је напоменуо да, пошто се у БРИКС-у налазе земље које производе и купују житарице, оне ц́е бити заинтересоване за то.

Извор: Медији

Ознаке