Свет

РУСИ ЗАЛЕДИЛИ НАШЕ СУСЕДЕ: Бићете прва мета за узвратни удар

Русија реаговала на претње из извештаја, да се у Румунији гради највећа војна база НАТО-а у Европи. „НАТО самоубилачка мисија“, каже један званичник Москве.

Реч је о пројекту вредном 2,5 милијарди евра који је Румунија покренула 2019. године и за који се очекује да ће трајати 20 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ширење румунске ваздушне базе 57 Михаил Когалницеану на обали Црног мора, које су коментарисали руски званичници, требало би да консолидује источни бок НАТО-а. Предвиђено је да та база служи и за операције на Блиском истоку.

У оквиру низа упозорења руских званичника 18. и 19. марта, потпредседник Комитета за спољне послове Савета Руске Федерације Андреј Климов рекао је да пројекат представља “претњу за Букурешт“.

Према Климову, што је већа “антируска” војна база и што је “ближа руским границама, већа је вероватноћа да ће она бити међу првим метама за узвратне ударе”.

“Ако се Румунима то свиђа, то је њихова ствар, наравно, али НАТО самоубилачки клуб увлачи обичне цивиле у такве авантуре које могу веома лоше да се заврше по њихове породице и децу. Не покушавам никога да уплашим, само логично резонујем. За Румунију неће бити никакве користи од тога и биће још претњи, то је чињеница”, рекао је Климов у дискусији коју преносе руски медији.

Константин Гаврилов, шеф руске делегације на бечким преговорима о војној безбедности и контроли наоружања, рекао је да је развој највеће НАТО базе у Европи у Румунији наставак “ерозије“ безбедности у црноморском регион.

Окидач за упозорење руских званичника на “непријатељске акције“ Румуније била је прича Јуроњуза Румуније објављена 16. марта и ажурирана 18. марта, у којој се извештава о текућим радовима у бази. Прича ствара утисак да је пројекат нов и да ће се брзо завршити.

“Радови на проширењу су у пуном јеку, али када се заврше, ова база Михаила Когалницеануа постаће највећа у Европи. Надмашиће ону Рамштајна у Немачкој и моћи ће да прими више од 10 хиљада војника који ће моћи да дођу овде са својим породицама“, наводи се у причи Јуроњуза.

Иначе, радови на првој етапи изградње те НАТО базе почеи су у априлу 2023. године.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ