Свет

САД УДАРАЈУ НА КИНУ: Не можемо ово дозволити

Фото: Јутјуб

САД би могле додатно да пооштре контролу приступа Кине софистицираним технологијама у вези са производњом полупроводника.

То је рекла данас америчка секретарка за трговину Ђина Рејмондо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је указала на то да би Вашингтон могао да појача своју кампању према Пекингу, како би га спречио да се надмеће са америчким војним капацитетима, пренео је Блумберг.

„Не можемо да дозволимо Кини приступ нашој најсофистициранијој технологији како не би развијала војни сектор и учинићемо све што је потребно да заштитимо наше људе, у шта спада и пооштровање наших контрола“, рекла је она новинарима у Манили, где предводи америчку трговинску делегацију у посети Филипинима и Тајланду.

Блумберг наводи да Бајденова администрација размишља о новим санкцијама за неколико кинеских технолошких компанија, укључујући и произвођача меморијских чипова „Чангксин мемори технолоџис“ (ЦхангXин Меморy Тецхнологиес Инц).

„САД стално процењују да ли чине довољно како Кина не би користила америчке технологије чипова и вештачке интелигенције за потребе своје војске“, рекла је Рејмондо.

Блумберг напомиње да је Вашингтон већ дуже време усредсређен на кинеску индустрију чипова, тако што намеће свеобухватније контролу извоза напредних машина за производњу полупроводника и софистицираних чипова, попут оних који се користе за развој вештачке интелигенције (АИ).

Тој америчкој кампањи придружили су се Јапан и Холандија, две кључне земље у за развијање опреме за производњу чипова.

Америчка агенција напомиње да у свему томе има и пропуста, нарочито када је реч о способностима јапанских и холандских инжењера да наставе са обављањем поправки одређене опреме.

Америчка влада притиска и друге савезнике, попут Немачке и Јужне Кореје, да додатно пооштре ограничења, известио је Блумберг прошле недеље.

Извор: Танјуг

Ознаке