Свет

СТРАШНЕ ВЕСТИ ИЗ ЕУ: Прети најгори сценарио, ове земље ће бити прве на удару Русије

Европска комисија сматра да заустављање транзита руског гаса преко територије Украјине, чији споразум истиче 31. децембра 2024. прети Европској унији „најгорим сценаријем“, пише европско издање Политика, позивајући се на документ Европске комисије, прве ће на удару бити Аустрија, Мађарска и Словачка.

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон рекао у Европском парламенту да Европска комисија „није заинтересована за продужење транзита гаса преко Украјине“. Међутим, према документу, у стварности Европска комисија очекује неколико проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-То значи да ће ЕУ ускоро изгубити око пет одсто свог увоза гаса, углавном у земље централне и југоисточне Европе (које плаћају руски гас у рубљама). Ако се овај губитак поклопи са дугим периодом ниских температура, може створити најгори сценарио за земље ЕУ које и даље добијају гас преко Украјине – наводи се у документу.

Европска комисија такође упозорава да би напуштање украјинског транзита захтевало његову замену гасом који долази преко Немачке, Италије или Турске, што би довело до повећања трошкова транспорта и складиштења, што би представљало додатно оптерећење за ове земље ЕУ. Ситуацију додатно компликује једнострано уведена царина на извоз гаса од стране Немачке.

Међутим, анализа докумената Европске комисије у протеклих пет година показује да се основни сценарио у њеним прогнозама везаним за климатске и температурне услове увек заснива на тезама о глобалном загревању. Тако, и у ситуацији са престанком транзита кроз Украјину зими, ЕК се нада да ће избећи најтеже последице због климатских промена.

С друге стране, прелазак Аустрије, Мађарске и Словачке на транзитне испоруке гаса преко западноевропских земаља повећаће степен њихове зависности од остатка Европске уније, што је корисно за Европску комисију.

Извор: Ало

Ознаке