Свет

УДАРНО! НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Путин послао ратне бродове у Црвено море!

Неколико руских ратних бродова прошло је кроз мореуз Баб ал-Мандаб и ушло у Црвено море, саопштила је у четвртак руска Пацифичка флота! Телевизија Звезда, у власништву руског Министарства одбране, цитирала је да у маневрима учествују руска крстарица Варјаг и фрегата Маршал Шапошњиков, преноси Ројтерс.

Руски ратни бродови ушли су у Црвено море у јеку напада јеменских Хути на трговачке бродове, али и пловила морнарица САД и Велике Британије и других земаља НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појава крстарице Варјаг и фрегате Маршал Шапошњиков дигла је на ноге Алијансу, која се плаши да су руски бродови ту да заштите Хуте.

Блумберг је цитирао руску државну новинску агенцију ТАСС, да су бродови послати да изврше „задатке у оквиру поморске кампање дугог домета“. Шта год да то значи?!

Из извештаја није јасно шта је било крајње одредиште бродова, нити разлог зашто је Русија послала бродове у то подручје.

Хути, шиитска побуњеничка група коју подржава Иран, од новембра нападају бродове који пролазе кроз мореуз Баб ал-Мандаб у Црвеном мору у знак подршке Палестинцима у Појасу Газе у њиховом рату против Израела, тврди група. .

Јеменски побуњеници обећали су да ће наставити нападе све док Израел настави да чини, како кажу, зверства над Палестинцима.

У фебруару су напали теретни брод Рубимар у мореузу Баб ал-Мандаб, који је потонуо почетком марта.

Хути, који контролишу најнасељеније регионе у Јемену, првенствено су гађали бродове са комерцијалним везама са Сједињеним Државама, Великом Британијом и Израелом.

Сједињене Државе су одлучиле да предводе међународни одговор на ове нападе, изводећи ударе на објекте, системе наоружања и положаје Хута у договору са Великом Британијом и уз подршку Аустралије, Бахреина, Канаде и Холандије.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ